Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zlatna lira iz prijestonice evropske kulture za Nikšićanku Milenu Radović

muz_skola1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 08.12.2016. u 08:37

Mlada Nikšićanka Milena Radović, učenica drugog razreda Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“ - odsjek harmonika, osvojila je prvo mjesto na „Akordeon festu“ u Gracu. 

Na ovom prestižnom takmičenju, održanom 27. novembra, Milena i njen drug iz podgoričke Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ Nikola Ševaljević bili su jedini predstavnici Crne Gore.

„Prvo je održana audicija u školi pred profesorima i šefovima odsjeka, a zatim sam bila na seminaru u Kragujevcu, kod profesora Vojina Vasovića, koji je procijenio da mogu biti kandidat za pomenuto takmičenje. Od septembra sam se pripremala. Zaista sam zahvalna, prvenstveno svojoj profesorici harmonike i mentoru Ireni Merdović, kolektivu i upravi Muzičke škole „Dara Čokorilo“, kao i razrednoj starješini i profesorima Gimnazije „Stojan Cerović”, koji su mi izašli u susret i imali sluha za moje naporne pripreme“, ističe Milena Radović.

Milena se takmičila u IV kategoriji kompozicijama: Frank Angelis Bejing 2011 (III stav) i V. Zolotaryvov Partita ( I, IV stav), i osvojila 90,33 boda. Akordeon fest je ugostio mnoge učesnike iz Austrije, Srbije, BiH, Rusije, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore. Takmičari su izvodili svoje kompozicije kao solisti i u kamernim sastavima, pred stručnim žirijem koji su činili: Evgenije Kobijakov (Rusija), Dalibor Boljun (Hrvatska) i Zoran Rakić (Srbija). Nakon takmičarskog dijela, svi učesnici su imali priliku da slušaju svjetski istaknutog harmonikaša Eduarda Akhanova.

U Srednjoj muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo”, učenici na odsjeku harmonika su od njegovog osnivanja osvojili 20 nagrada, a Milena je počastvovana što im je pridružila ovaj značajan trofej, jer je zahvaljujući njoj, Crna Gora prvi put imala svog predstavnika na ovom značajnom međunarodnom takmičenju.

Njene želje su, svakako, dalje usavršavanje i muziciranje na brojnim međunarodnim takmičenjima, gdje će, kako kaže, dostojno predstavljati svoju zemlju.

„Učestvovanje na Svjetskom trofeju bi bio vrhunac mog uzrastanja, i nadam se da ću dostojno reprezentovati sebe, svoju profesoricu i svoju zemlju“, zaključuje Radović.

Najtrofejniji đak

Prema riječima Vjere Vuković, direktorice ŠOSMO “Dara Čokorilo“, Milena je njihov najtrofejniji đak. Na odsjecima za klavir i harmoniku osvojila je veliki broj nagrada. Iako je imala manjih poblema sa rukom, to je uspješno prevazišla, pa je njeno prvo mjesto još značajnije priznanje ne samo za nju, kolektiv i ustanovu, već i za Crnu Goru.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci