Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:27
17.3.2019.

Predstavljamo mlade nikšićke pjesnike - Đurko Gutović

JU „Zahumlje“ i portal Onogošt nastavljaju sa predstavljanjem mladih pjesnika Književnog kluba „Poenta poetika“. Razgovarali smo sa Đurkom Gutovićem.


Kako je zapravo došlo do toga da se zainteresuješ za poeziju i da počneš da pišeš?

Kroz svoje školovanje sam nailazio na lirske momente koji su u potpunosti ispunjavali moj umjetnički dio svijesti. Kao neko ko se posebno interesovao za poeziju i književnost u tom periodu osnovne i srednje škole, lako sam izabrao svoj put u pravcu poezije. Kasnije u periodu afirmacije u tom svijetu sam sve više znanja i motiva dobijao kroz druženje i nastupe kao član poetskih klubova i zajednica.

Kako vidiš mladu poetsku scenu danas?

U prvom redu istakao bih to da je mlada poetska scena i te kako društveno prihvaćena i uspijeva da se održi na onom mjestu koje joj i pripada u društvu. Kroz poznanstva i druženja koja sam ostvario sa velikim brojem mladih pjesnika najčešće iz Crne Gore i Srbije naišao sam na neizmjerno dobre pjesnike, ambiciozne i posvećene, pjesnike koji vole poeziju i vole svijet na poseban način. Takvi utisci me dovode do nedvojbenog stava da će poezija na ovim prostorima biti živa i vihorom zanesena još dugo.

Šta ti je donijelo članstvo u Književnom klubu „Poenta poetika“ - JU „Zahumlje“?

Ne pretjerujem ako kažem da mi je članstvo u Književnom klubu "Poenta poetika" bilo od presudnog značaja da ostanem siguran i snažan na nimalo jednostavnom poetskom putu. Veliki broj nastupa u različitim ambijentima i pred različitom publikom, dva broja sjajnog zbornika članova kluba „Mozaik“, mnogo druženja i lijepih uspomena, snažnih drugarstava i istinskog poetskog duha, kao stvari koje mi je donijelo članstvo u Književnom klubu „Poenta poetika“ me bez sumnje čine privilegovanim.

Skoro si ostvario zapazen rezultat na internacionalnom konkursu „Mili dueli“. Da li pjesnički susreti i konkursi pomažu mladim autorima da se afirmišu?

Učešće na internacionalnom konkursu „Mili dueli“ je za mene bilo iznad svega dobro iskustvo. Takmičenje koje traje puna tri mjeseca i kroz niz krugova budi stvarno interesovanje kako takmičara tako i publike. Svakako da mi je plasman u finale tog takmičenja bio poseban motiv i satisfakcija. Kao mlađi dobijao sam lekcije od starijih pjesnika da je učešće na konkursima poezije od posebne važnosti i vođen tim savjetom sam ostao na putu poetskog stvaralaštva na sve ozbiljnijim razinama tako da sam stava da je to svakako najbolji način za afirmaciju mladih pjesnika.

Da li je u planu objavljivanje nove knjige poezije?

Uvijek je relativno sve u stvaralaštvu tako da se u tom pogledu ne mogu dati jasne prognoze. Ako bih objavio neku knjigu u bilo kom periodu vodio bih se time da ta poezija bude stvarno najbolje što znam i da se iskristališe do momentalnog maksimuma i to je jedino što sa sigurnošću mogu da najavim.

LAŽNA RUSKINJA

Premalo se ti ponašaš ruski 
Iako je ovdje slična zima 
Premalo istoka u tebi ćuti 
Premalo Rusije u tebi ima
Jer nije u tebi Rusija naša 
Onakva silna od ljubavi i znanja 
Neka ti je nadimak nešto na Taša 
I neka si po sto put Tanja
Premalo je u tebi ruske topline 
I da je pola bilo bi dosta
Da mi približi ove daljine 
Odavde pa do Lavljeg mosta
O Rusiji pričaj drugom nekom 
Nekom ko ne zna rubljom da plaća
Ko po tvom obrazu prijatnom i mekom 
Može pomisliti i da si Kaća

Razgovarao Goran Radojičić

Ostale vijesti iz kategorije