Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:27
17.3.2019.

Predstavljamo mlade nikšićke pjesnike - Đurko Gutović

JU „Zahumlje“ i portal Onogošt nastavljaju sa predstavljanjem mladih pjesnika Književnog kluba „Poenta poetika“. Razgovarali smo sa Đurkom Gutovićem.


Kako je zapravo došlo do toga da se zainteresuješ za poeziju i da počneš da pišeš?

Kroz svoje školovanje sam nailazio na lirske momente koji su u potpunosti ispunjavali moj umjetnički dio svijesti. Kao neko ko se posebno interesovao za poeziju i književnost u tom periodu osnovne i srednje škole, lako sam izabrao svoj put u pravcu poezije. Kasnije u periodu afirmacije u tom svijetu sam sve više znanja i motiva dobijao kroz druženje i nastupe kao član poetskih klubova i zajednica.

Kako vidiš mladu poetsku scenu danas?

U prvom redu istakao bih to da je mlada poetska scena i te kako društveno prihvaćena i uspijeva da se održi na onom mjestu koje joj i pripada u društvu. Kroz poznanstva i druženja koja sam ostvario sa velikim brojem mladih pjesnika najčešće iz Crne Gore i Srbije naišao sam na neizmjerno dobre pjesnike, ambiciozne i posvećene, pjesnike koji vole poeziju i vole svijet na poseban način. Takvi utisci me dovode do nedvojbenog stava da će poezija na ovim prostorima biti živa i vihorom zanesena još dugo.

Šta ti je donijelo članstvo u Književnom klubu „Poenta poetika“ - JU „Zahumlje“?

Ne pretjerujem ako kažem da mi je članstvo u Književnom klubu "Poenta poetika" bilo od presudnog značaja da ostanem siguran i snažan na nimalo jednostavnom poetskom putu. Veliki broj nastupa u različitim ambijentima i pred različitom publikom, dva broja sjajnog zbornika članova kluba „Mozaik“, mnogo druženja i lijepih uspomena, snažnih drugarstava i istinskog poetskog duha, kao stvari koje mi je donijelo članstvo u Književnom klubu „Poenta poetika“ me bez sumnje čine privilegovanim.

Skoro si ostvario zapazen rezultat na internacionalnom konkursu „Mili dueli“. Da li pjesnički susreti i konkursi pomažu mladim autorima da se afirmišu?

Učešće na internacionalnom konkursu „Mili dueli“ je za mene bilo iznad svega dobro iskustvo. Takmičenje koje traje puna tri mjeseca i kroz niz krugova budi stvarno interesovanje kako takmičara tako i publike. Svakako da mi je plasman u finale tog takmičenja bio poseban motiv i satisfakcija. Kao mlađi dobijao sam lekcije od starijih pjesnika da je učešće na konkursima poezije od posebne važnosti i vođen tim savjetom sam ostao na putu poetskog stvaralaštva na sve ozbiljnijim razinama tako da sam stava da je to svakako najbolji način za afirmaciju mladih pjesnika.

Da li je u planu objavljivanje nove knjige poezije?

Uvijek je relativno sve u stvaralaštvu tako da se u tom pogledu ne mogu dati jasne prognoze. Ako bih objavio neku knjigu u bilo kom periodu vodio bih se time da ta poezija bude stvarno najbolje što znam i da se iskristališe do momentalnog maksimuma i to je jedino što sa sigurnošću mogu da najavim.

LAŽNA RUSKINJA

Premalo se ti ponašaš ruski 
Iako je ovdje slična zima 
Premalo istoka u tebi ćuti 
Premalo Rusije u tebi ima
Jer nije u tebi Rusija naša 
Onakva silna od ljubavi i znanja 
Neka ti je nadimak nešto na Taša 
I neka si po sto put Tanja
Premalo je u tebi ruske topline 
I da je pola bilo bi dosta
Da mi približi ove daljine 
Odavde pa do Lavljeg mosta
O Rusiji pričaj drugom nekom 
Nekom ko ne zna rubljom da plaća
Ko po tvom obrazu prijatnom i mekom 
Može pomisliti i da si Kaća

Razgovarao Goran Radojičić

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:29
  22.5.2019.

  Od uginule loze, stare sto godina, donesene iz Amerike, vizira od američke mule, starih točkova konjskih, veriga, preko prvih telefona, do ćilima starih vijek i po – Zoran Mijušković na svom imanju u Orjoj Luci kod Danilovgrada čuva oko 200 starih predmeta. Više ili manje očuvani, oni su opipljivo i živo sjećanje na minula vremena.

 • 08:49
  15.4.2019.

  Vješte ruke Nikšićanke Ljilje Živković uspjele su da vlastiti hobi i ljubav iz djetinjstva pretoče u jednako zanimljiv i neobičan posao. Pletene igračke za djecu, koje pravi ova diplomirana pravnica, postale su prepoznatljive kreacije koje su veoma tražene.

 • 14:25
  8.4.2019.

  U desetak kvadratnih metara obućar Aid Jaganjac provodi svoje radne dane. Patike, sandale, cipele, one duboke za zimu i plitke za ljeto, čekaju da budu popravljene ili da vlasnik svrati po njih. Malo izmaknute u stranu na red čekaju i nekolike torbe. Na jednom mjestu toliko je različitih ukusa, šarenila i različitih marki. Ima tu i italijanske, i kineske, i njemačke obuće...

 • 14:30
  3.1.2019.

  Prvu pjesmu sam napisala prije otprilike dvadesetak godina. Spontano sam bilježila stihove praveći lirske dnevnike, albume pjesničkih slika ili filozofske poetske skice punih par decenija prije nego sam konačno shvatila da poezija nije moj hobi, već poziv. Kada se desio taj trenutak osvješćivanja, čak nekoliko godina nakon moje prve objavljene knjige, odlučila sam da na njega odgovornije odgovorim, priča za portal Onogošt nikšićka pjesnikinja Marija Dragnić, sjećajući se svojih početaka u lirici.