Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Abazović: Partije da daju doprinos da se izborna saga u Šavniku konačno završi

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 27.11.2022. u 12:20
Premijer Dritan Abazović pozvao je sve političke subjekte koji su dio izbornog procesa u Šavniku da daju doprinos, preko svojih članova, da se izborna saga koja u toj opštini traje od 23. oktobra konačno završi.

"Spektakl u Šavniku. U jednoj maloj opštini izbori ne mogu da se završe već nekoliko nedjelja. Mi ne možemo da preduzimamo radnje koje su protivzakonite. Uništavanje izbornog materijala na biračkom mjestu podrazumijeva ponavljanje glasanja. Takva su pravila. Jedino što možemo da uradimo jeste da damo apel državnom tužilaštvu da ako postoje evidentne opstrukcije, da to tretira uz malo više senzibiliteta, jer to moramo da završimo. Država je samo tu da obezbijedi izborni proces i javni red i mir. Već poslije prvog glasanja imali smo pojačane policijske snage, a sada je to dovedeno do jedne značajne mjere. Pozivim političke subjekte koji su dio izbornog procesa, da zaista daju doprinos preko svojih članova da se ova saga završi. Ko pobijedi, sretno bilo, kao i u drugim opštinama, ali vjerujem da je ovo sada postalo opterećenje i za te političke subjekte koji pretenduju da osvoje većinu u opštini Šavnik", rekao je Abazović za "Vijesti".

Smatra da se "bitka" za Šavnik ne vodi zbog velikog vodnog potencijala i budućih hidroelektrana, kako se uveliko govori, već da je razlog želja za dokazivanjem i inat.

"Rekao bih da je to želja za dokazivanjem i neki crnogorski inat koji je proradio između subjekata koji misle da mogu doći do apsolutne većine, ili do većine koaliciono, nego što je to neka velika borba. Ovdje u Crnoj Gori postoje te teorije zavjere da će da se potopi Šavnik, da će da se grade hidroelektrane, da će da se grade neke druge stvari. Sve je u domenu teorije zavjere. Čak i da se pokrene neki značajniji projekat on se teško može realizovati u jednom mandatu. Pozivam ih sve da u jednom dobrom duhu izađu na izbore, bez tenzija i da se to nekako privede kraju. Pozivam na neku demokratsku širinu", poručio je Abazović.

To je, kako je istakao, jedino što država može da uradi.

"Iako neko želi da svali i to na teret Vlade i države. Ne možemo mi policijom određivati ko će da ide na glasanje i na koji način će da se ponaša neko unutar biračkog mjesta. Ako je neko zaista registrovan tamo mi nemamo mogućnost, jedino da se promijeni zakon i da mu se uskrati biračko pravo", riječi su premijera.

Kako je kazao, sva bezbjednosno interesantna lica koja su se prethodnih sedmica pojavljivala u Šavniku su evidentirana. Poručio je "onima koji misle da mogu da prijete ili da prođu nevidljivo", da im to neće poći za rukom.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura