Alfa Centar: Ulazak u NATO ubrzao bi jačanje vladavine prava u Crnoj Gori

img_2515
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 02.09.2015. u 20:58

Na zatvaranju ovogodišnjeg React-a, koji je na Vučju trajao tokom proteklih 6 dana, organizatori su poručili NATO partnerima da imaju razumijevanja za usporenost u jačanju vladavine prava u našoj zemlji. 

„Ipak se radi o procesu koji će dugo trajati i koji će biti znatno ubrzan samim činom prijema u članstvo, kao i  preuzimanjem konkretnih obaveza i odgovornosti«, kazao je Izvršni direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović.

 

On to pravda činjenicom da se zemlje u ovom dijelu Evrope još  uvijek bore sa posljedicama višedecenijske krize, rata i razaranja.  Kako je istakao, korupcija, nepotizam i ostale negativne pojave su itekako prisutne u tranzicionim izazovima  na putu u članstvo NATOa i EU, te  su i zato  vidljivije u odnosu na ostale zemlje u Evropi.

Osim toga, Crnoj Gori, odnosno regionu, smatra Dedović, bili bi zagarantovani mir i sigurnost, imajući u vidu geopolitička kretanja u užem, ali i u širem okruženju, kao i sve veći broj postojećih, ali i potencijalno mogućih  prijetnji.

„Bezbjednost nema alternativu. Samo lišeni osjećaja da smo ugroženi prijetnjama i da o njima brinu i moćni partneri, možemo se posvetiti razvijanju zdrave građanske svijesti i izgradnji demokratskog društva. U tom poslu, mehanizmi, iskustva i znanja NATO partnera su nam i važni i dragocjeni i dostupni«, zaključio je Dedović.

REACT 2015 je  od 28. avgusta do 02. septembra okupio 72 polaznika i 27 predavača iz 33 zemlje. Tokom edukativnih aktivnosti sticala su se znanja iz oblasti su evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije, a centralna tema  je bila »Crna Gora pred vratima Alijanse«.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. To je saopštio poslanik DPS-a Andrija Nikolić. On je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.
Odbor za bezbjednost i odbranu podnijeće krivičnu prijavu protiv nepoznatog člana koji je, kako se sumnja, odao tajne podatke sa zatvorene sjednice novinaru jednog dnevnog lista. Odluka je donešen sa osam glasova za, dok je jedan bio protiv. Odbor je prije toga saslušao vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore, general-majora Rajka Pešića, prije stupanja na funkciju.