Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Alfa Centar: Ulazak u NATO ubrzao bi jačanje vladavine prava u Crnoj Gori

img_2515
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 02.09.2015. u 20:58

Na zatvaranju ovogodišnjeg React-a, koji je na Vučju trajao tokom proteklih 6 dana, organizatori su poručili NATO partnerima da imaju razumijevanja za usporenost u jačanju vladavine prava u našoj zemlji. 

„Ipak se radi o procesu koji će dugo trajati i koji će biti znatno ubrzan samim činom prijema u članstvo, kao i  preuzimanjem konkretnih obaveza i odgovornosti«, kazao je Izvršni direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović.

 

On to pravda činjenicom da se zemlje u ovom dijelu Evrope još  uvijek bore sa posljedicama višedecenijske krize, rata i razaranja.  Kako je istakao, korupcija, nepotizam i ostale negativne pojave su itekako prisutne u tranzicionim izazovima  na putu u članstvo NATOa i EU, te  su i zato  vidljivije u odnosu na ostale zemlje u Evropi.

Osim toga, Crnoj Gori, odnosno regionu, smatra Dedović, bili bi zagarantovani mir i sigurnost, imajući u vidu geopolitička kretanja u užem, ali i u širem okruženju, kao i sve veći broj postojećih, ali i potencijalno mogućih  prijetnji.

„Bezbjednost nema alternativu. Samo lišeni osjećaja da smo ugroženi prijetnjama i da o njima brinu i moćni partneri, možemo se posvetiti razvijanju zdrave građanske svijesti i izgradnji demokratskog društva. U tom poslu, mehanizmi, iskustva i znanja NATO partnera su nam i važni i dragocjeni i dostupni«, zaključio je Dedović.

REACT 2015 je  od 28. avgusta do 02. septembra okupio 72 polaznika i 27 predavača iz 33 zemlje. Tokom edukativnih aktivnosti sticala su se znanja iz oblasti su evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije, a centralna tema  je bila »Crna Gora pred vratima Alijanse«.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci