Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Branimo i čuvamo našu najveću svetinju – savremenu i građansku Crnu Goru”

img_20200203_185727_106
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 07.02.2020. u 17:48

Savjet mladih DPS-a Nikšić uopšte nije iznenađen reakcijom Bratstva pravoslavne omladine Svetog Vasilija Ostroškog, na jučerašnji naš odlazak u crkvu, kaže se u saopštenju iz ove partije.

"Jasno je nama šta ih je toliko taklo da reaguju putem saopštenja i konstatuju da je taj odlazak uprkos nečemu. Uprkos, kako rekoše  šovinističim izjavama. A šovinističke izjave, nacionalistički pokliči, izlivi mržnje prema Crnoj Gori, uvrede i ratne pjesme mogu se čuti na nečijim drugo skupovima i protestnim litijama  od crkvenih velikodostojnika SPC i onih koji ih slijede", kaže se u obraćanju.

Iz Savjeta mladih DPS Nikšić ističu da šalju poruke mira i ljubavi i na taj način brane i čuvaju najveću svetinju - savremenu, građansku Crnu Goru.

"A za vas znamo da djelujete u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, u kojem piše da đe god djelujete imate obavezu  da oblikujete, očuvate i razvijate identitet srpskog naroda. Mi u te kalupe, kao vi, nećemo. Nas nećete oblikovati tako, da u svojoj radimo za interese druge zemlje. Mi nijesmo glinene figure kojima ćete mijenjati oblik. Mi smo ljudi sazdani od ovog crnogorskog krša, koji se ne da tako lako oblikovati. Mi smo slobodni ljudi, sa čvrstim stavovima, nepokolebljivom vjerom u svoju državu, utemeljenu na građanskim pravima i slobodama, na multikonfesionalnom i multietničkom skladu", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da im lažna predstavljanja ne pristaju.

"Ali se postavlja pitanje zašto se neko mora legitimisati i predstavljati da bi ušao u crkvu. Na to pitanje vi dajte odgovor. Mi smo građani Crne Gore i Nikšića, koji su ušli u sakralni objekat na teritoriji našeg grada i države. Znači crnogorski. U objekat koji su gradili naši preci. Mi smo ti koji su odrasli pored tog manastira, prve korake učili na njegovim stepenicama. Zato niko nema pravo da nas legitimiše. Ali vi to činite i to je poenta priče i to je poenta Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Da i nama Crnogorcima omogući slobodno korišćenje sakralnih objekata i da objekti na teritoriji naše zemlje pripadaju Crnoj Gori i svim njenim građanima. Zato ćemo se dostojanstveno boriti za pravo svih građana Crne Gore i promovisaćemo sve vrijednosti inkorporirane u Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Mi ne otimamo i ne širimo mržnju, čuvamo ono što pripada Crnoj Gori i svim njenim građanima. Zato naše poruke čujte još jednom", kaže se u reagovanju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci