CDT: Hitno imenovati opštinske izborne komisije u Nikšiću i Andrijevici

CDT
 • Autor onogost.me
 • 08.02.2023. u 16:36
Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je skupštine opština Andrijevica i Nikšić da imenuju opštinske izborne komisije (OIK) u tim gradovima u skladu za Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Izborni proces za predsjedničke izbore je uveliko u toku, i od esencijalne važnosti je da ga sprovode zakonito imenovane OIK u punom kapacitetu, kazala je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević.

“Ovo predstavlja ozbiljan problem u izbornom procesu budući da su zakonski rokovi za obavljanje pojedinih poslova OIK-a već počeli da teku. Ne smijemo dozvoliti da se i ovoga puta političke igre i neodgovornost lokalnih samouprava negativno odraze da izborni postupak”, kazala je Kovačević.

U opštini Nikšić, gdje su izbori održani u martu 2021. još uvijek nije imenovana nova OIK.

“Prema saznanjima naših opštinskih koordinatora, radi se o političkim razlozima gdje se zbog partijskih interesa odlaže imenovanje ovog važnog organa. Izborne komisije imenuju se nakon konstituisanja novoizabrane skupštine, na vrijeme od četiri godine”, istakla je ona.

U opštini Andrijevica, kako je navela, skupština opštine je imenovala opštinsku izbornu komisiju, ali nije pravilno primijenila Zakon o izboru odbornika i poslanika, pa za predsjednika nije imenovan predstavnik izborne liste koja je na lokalnim izborima osvojila najveći broj mandata.

Podsjetila je da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, opštinsku izbornu komisiju čine predsjednik i četiri člana u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste. Dva člana stalnog sastava opštinske izborne komisije imenuju se na predlog opozicije. Za predsjednika opštinske izborne komisije imenuje se kandidat političke partije, odnosno podnosioca izborne liste koja je na prethodnim izborima dobila najveći broj odborničkih mandata.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci