Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CDT: Neka bude miran i zakonit izborni dan

1584375488-20181208181244-9afe292b3edba67354fcec03e31504723aab106d15c0e4d4ac8f276d2c1527f4-i_960x600
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 29.08.2020. u 17:52

Centar za demokratsku tranziciju poziva organe za sprovođenje izbora (DIK-u, OIK-e i biračke odbore) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan, navode iz te nevladine organizacije.

"Pozivamo liste koje učestvuju na izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima. Takođe, važno je da se partije uzdrže i od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata", navode iz CDT-a.

Oni apeluju na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa. Njihov zadatak je, kako kažu, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika izbora i građana Crne Gore bez obzira na bilo kakvu pripadnost.

"Pozivamo i medijske kuće, NVO-e, agencije, influensere na društvenim mrežama i sve druge aktere društvenog života da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih informacija o izborima, a naročito rezultata izbora, kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza. i mi ćemo se pridužiti ovom načinu rada, pa ćemo fokus staviti na tačnost, a ne na brzinu objavljivanja podataka. Ni CDT, niti iko drugi nema pravo da se igra sa bezbjednošću građana Crne Gore", poručuju iz CDT-a.

Kako navode, "svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike".

"Oni koji pobijede na izborima, imaće vremena za slavlje i nakon potvrđenih rezultata, i ako to žele, svakodnevno u naredne četiri godine", kažu iz CDT-a.

Iz tog NVO-a kažu da priželjkuju “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali i poručiju "svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima".

"Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele. One koji smatraju da im je ovo pravo na bilo koji način ugroženo ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava", naglašavaju iz CDT-a.

Oni su pozvali sve sve aktere izbornog procesa da maksimalno i u svakom trenutku poštuju epidemiološke mjere zaštite i pored zakonitosti procesa vode računa i o zdravlju građana.

"Ove izbore posmatramo sa 454 ovlašćena predstavnika (od kojih su 55% žene) i koji će na reprezentativnom uzorku na biračkim mjestima u svim opštinama, ali i u mobilnim timovima i u našoj centralnoj kancelariji u Podgorici prikupljati i saopštavati javnosti sve relevantne informacije o dešavanjima na dan izbora. Ključni izvori podataka će biti naš sajt CDT: Kako pratimo izborni dan?, Tviter nalog https://twitter.com/cdt_crnagora, Tviter nalog a engleskom jeziku https://twitter.com/cdt_montenegro i Fejsbuk i Instagram nalog", dodaju iz CDT-a.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine Nikšić na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića zakazana je u četvrtak, 18. jula, sa početkom u 13 časova.
Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.