Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CEDEM: DPS-u 39, Demokratama 20 odsto, DF pao

istrazivanje1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.07.2017. u 12:35

Demokratska partija socijalista (DPS( ima najveće povjerenje crnogorskih građana, koje iznosi 39 odsto, nakon njih slijede Demokrate sa 20 odsto, dok Demokratski front (DF) ima podršku od 11 odsto, što je značajan pad u odnosu na decembar prošle godine.

To je pokazalo istraživanje “Političko javno mnjenje Crne Gore, jun 2017“ koje je realizovao Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM na uzorku od 1.032 ispitanika.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić, kazala je da je posebno upečatljivo što je podrška DF-u pala sa 21 odsto, koliko je iznosila decembra prošle godine, na 11 odsto.

“To je značajan pad bez obzira što je tih 11 odsto, ponovo za tri procenta više nego u novembru 2015. Prošle godine smo imali parlamentarne izbore i kampanju koja je bila obilježena državnim udarom i svim dešavanjima koja su uslijedila kao epilog te priče, kao što je bojkot Skupštine itd“, pojasnila je Bešić u PR Centru.

Ona je dodala da se bilježi konstantan rast Demokrata, a kada je u pitanju DPS, kako je navela, porast od tri odsto u odnosu na prošlo istraživanje.

Interesantan je podatak, kako je kazala Bešić, da 62 odsto, od onih koji glasaju za DF, ni za koga pojedninačno ne bi glasalo, već samo za DF kao koaliciju u cjelini.

“Ono što je vrlo interesantno je da od onih 11,6 odsto koji bi na izborima glasali za DF, 62 odsto tih glasača doživljava DF kao jedan potpuno jedinstven politički subjekat koje čine političke partije koje su izgubile lični identitet“, rekla je Bešić.

Na pitanje da li smatraju da je bojkot parlameta opravdan, kako je rekla, oko trećine građana smatra da je bojkot opravdan, dok oko 30 odsto njih vjeruje da nije opravdan.

“Da će opozicija odustati od bojkota i da će se vratiti u Skupštinu smatra 24,4 odsto ispitanih, 23 odsto smatra da neće, dok više od 50 odsto nema stav po tom pitanju“, pojasnila je Bešić.

Ona je kazala da 56 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude članica Evrospke unije EU, dok 23 odsto ispitanih misli da ne treba.

“Trend je od oktobra 2007. do juna 2017. imao uspone i padove i to drastične u jednom periodu. Ono što možemo da primijetimo je veliki pad podrške u odnosu na decembar prošle godine, kada je taj procenat iznosio 63“, kazala je Bešić.

Ona je objasnila da se, pad podrške EU, kao psihološki fenomen javljao i u zemljama regiona, tj. u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Što su bile bliže samom priključenju to se stav građana o tome mijenjao, vjerovatno zbog toga što su bili upoznati i sa drugim stranama koje nose ti procesi“, pojasnila je Bešić.

Prema njenim riječima oko 40 odsto građana smatra da Crna Gora ne bi trebalo da bude dio NATO-a, oko 39 ispitanih podržava taj vojno-politički savez, dok njih oko 21 odsto nema stav.

“Interesantno je da, građani imaju isti stav kao i u decembru prošle godine, iako je anketa bila u toku baš u vrijeme kada je Crna Gora zvanično primljena u NATO“, istakla je Bešić.

Ona je kazala da je radom Vlade zadovoljno oko 28 odsto ispitanika, dok je oko 46 odsto nezadovoljno.

“Stav nema 25 odsto i taj podatak nije zanemarljiv, jer svi oni nisu zainteresovani da komentarišu i analiziraju rad Vlade. Godinu dana nakon referenduma 29,3 odsto je bilo onih koji su bili zadovoljni radom Vlade, a ove godine se otprilike vraćamo na taj neki nivo, iako smo u 2010. i 2011. godine imali veliki skok do čak 59,2 odsto“, objasnila je Bešić.

Ona je rekla da su građani ocjenjivali političare ocjenama od jedan do pet i da se na prvom mjestu našao Filip Vujanović, a mjesto ispod njega Aleksa Bečić.

“Standarno, na prvom mjestu je Filip Vujanović sa prosječnom ocjenom 2, 75. Interesantno je da mu se po ocjeni primakao Aleksa Bečić sa 2,72. Prosječnu ocjenu od 2,48 je dobio Milo Đukanović i on se nalazi na trećem mjestu, a odmah iza njega je Dritan Abazović sa 2,24“, kazala je Bešić.

Ona je kazala da se oko 27 odsto ispitanika izjasnilo da se u spoljnoj politici Crna Gora treba oslanjati na EU, oko 20 odsto vjeruje da se treba oslanjati na Rusiju, a oko 15 odsto na Sjedinjenje Američke Države SAD.

Bešić je navela da 38,9 odsto ispitanika smatra da je Crna Gora krenula pogrešnim putem dok, 25,4 odsto smatra da ide pravim.

DF: Darmanović i ANB stoje iza ankete CEDEM-a

Demokratski front saopštio je da iza posljednje ankete CEDEM-a stoji vlast, prije svega ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović  ANB

Prema istraživanjima koje je sproveo CEDEM Demokratski front je treća po snazi partija u Crnoj Gori sa 11,6 odsto podrške, iza DPS-a (39) i Demokrata (19).

“Po starom običaju, u vrelim ljetnjim danima, javnost se zabavlja namještenim anketama CEDEM-a, iza kojih stoji vlast, prije svega vlasnik CEDEM-a Đukanovićev ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović i njegova matična firma ANB. Vrlo prosto, u jednoj rečenici ćemo dokazati da se radi o neozbiljnim, štelovanim i lažnim podacima, kojima se želi napraviti šteta DF-u, i to uvidom u protekle ankete ovih komedijaša:  CEDEM-Jul 2015.- DF- 5,8 odsto, novembar 2015- DF- 8,7, Jun 2016- DF – 11, 1, a na izborima u oktobru je DF osvojio preko 20 odsto. Dakle, shvatamo kad neko promaši tri-četiri odsto, ali kada promaši od deset do petnaest odsto onda se radi o lažovima, špijunima ili neznalicama. Ne treba posebno naglašavati da za ovakve laži bogat bakšiš dobijaju i oni koji ih kreiraju i oni koji ih plasiraju. Nije nikakva tajna koliko treba dati za naslovnu, a koliko za treću stranu, ili odgovarajuće mjesto na portalu”, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

U saopštenju se navodi da se zna zašto CEDEM i ANB žele da umanje snagu DF-a, a da podignu DPS.

“Zna se zašto CEDEM i ANB žele da umanje snagu DF-a, a da podignu DPS. Nemamo dileme da će njihova agentura, prosuta po različitim medijima kojima iz dana u dan pada tiraž, pokušati da predstavi ovo Darmanovićevo istraživanje kao objektivno, ne forsirajući, navodno, lažnu snagu DPS-a već vadeći one podatke uz koje će provući i ono što je Darmanoviću najbitnije – da DPS sam može osvojiti parlamentarnu većinu. Ali, svi oni zajedno imaju samo jedan veliki problem- što opozicioni glasači prate DF kao najubjedljiviju antirežimsku opoziciju i traže nastavak odlučne borbe protiv režima. Ovom anketom se, takođe, želi napraviti lažna slika kako politika DPS-a usmjerena ka progonu i torturi DF-a ima veliku podršku građana CG. Nikakve ankete, CEDEM-i i druge agenture, lažni opozicionari i njima slični strankoidi ne mogu spriječiti DF u borbi za promjene i slobodnu Crnu Goru. Brzo će doći parlamentarni ili predsjednički izbori pa će se nakon tih rezultata posvjedočiti za koliko je procenata CEDEM ovoga puta slagao”, zaključeno je u saopštenju.

 

Izvor: cdm.me; vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci