CeMI: Uvid u birački spisak građani mogu da ostvare na šalterima MUP-a, putem portala ili call centra

CeMI
 • Autor onogost.me
 • 17.03.2023. u 21:40
Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), zbog velikog broja upita, obavijestilo je građane da uvid u birački spisak mogu da ostvare lično na šalterima područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), svakim radnim danom u terminu od 8 do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.

U odgovoru MUP-a dostavljenom CeMI-ju pojašnjava se su da se uvid u birački spisak, na prethodno opisan način, može ostvariti u Područnoj jedinici MUP-a u Podgorici od 8 do 17 sati.

“Područne jedinice i filijale u svim opštinama, u vrijeme održavanja izbora, tj. 19. marta 2023. godine, radiće od 7 do 20 sati, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu”, kaže se u odgovoru, a prenosi PR centar.

Kako se dodaje, birači mogu da izvrši uvid u birački spisak i preko internet portala www.biraci.me, putem kojeg građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

“Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Pojasnili su da je uoči održavanja izbora za predsjednika Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo “Call-centar” sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. ‘Call-centar’ MUP-a radi svakog dana počev od petka, 10. marta 2023. godine, od 8 do 20 sati, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi od 7 do 20 sati”, precizira se u odgovoru MUP-a.

Iz te institucije su omogućili rad deset telefonskih linija u “Call-centru” koje će neprekidno funkcionisati, do zatvaranja biračkih mjesta na dan izbora kako bi izašli u susret svim zainteresovanim građanima povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Povodom medijskih navoda o povećanju broja birača u biračkom spisku Ministarstvo unutrašnjih poslova saopšptilo je da je birački spisak povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazanih za 2. april 2023. godine, ostao nepromijenjen u odnosu na birački spisak po kojem je održan prvi krug izbora za Predsjednika Crne Gore 19. marta 2023. godine.
  Duh junaštva, genij rada, krasili ti divno lice, sjevernog mi kraja stražo - zdrav Nikšiću Perjanice! Ovom zdravicom Onogoštu, koju je prije više od 100 godina napisao kralj Nikola označićemo pobjedu nove, a stare Crne Gore! Naše Crne Gore!, kazao Jakov Milatović, kanidat za predsjednika Crne Gore pozdravljajući veliki broj građanki i građana na konvenciji u Nikšiću.