Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CGO: DIK nije ispunio preporuke OEBS-a, već je dodatno nazadovao

skola_ljudskih_pravar
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 20.08.2020. u 13:15

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da naglašeno netransparentan rad Državne izborne komisije (DIK) počinje da se pozicionira kao negativan faktor u ocjeni ukupnog izbornog procesa. 

DIK je, kako su kazali, uspio da u prethodnih nekoliko mjeseci donese više kontroverznih odluka na koje su uredno opominjali, a dio tih odluka procesuirali nadležnim organima kako bi, kako su rekli iz CGO, zajedničkim naporima rad DIK-a doveli u okvire zakonitosti i najbolijh praksi.

"Centralni rad DIK-a ostaje obavijen velom tajnosti. Obavještenja o sjednicama DIK-a se na sajtu objavljuju neposredno pred, u toku, a nekad i nakon okončanja sjednica. Mediji ne mogu pratiti direktno sjednice DIK-a, a saopštenja sa tih sjednica su rijetka i štura, kao i sami zapisnici koji se objavljuju tek nakon naredne sjednice. Notirano je jedno jedino pojavljivanje portparola DIK-a Mersudina Dautovića, koje je dalo više argumenata kritičarima rada DIK-a nego što se može cijeniti uspješnim u odbrani pozicija DIK-a. Kratko, ali interesantno, iskustvo CGO-a u praćenju sjednica DIK-a osnažuje našu preporuku da se sjednice DIK-a moraju otvoriti za neposredno medijsko praćenje toka diskusije i stavova svih članova", istakli su iz ove NVO.

Notiraju, kako su kazali, uspostavljanje prakse kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od strane DIK-a, zbog čega su do sada podnijeli više žalbi Agenciji za slobodan pristup informacijama (AZLP). 

"CGO nije dobio od DIK-a pristup informacijama koje se odnose na proceduru i uslove zakupa prostora za radu u hotelu „Hilton“, kao i da li je DIK pokušao prije zakupa skupe sale u ovom hotelu da nađe rješenje kroz korišćenje nekog prostora u državnom vlasništvu. Javnosti je poznato da je Vlada za ove svrhe iz tekućih budžetskih rezervi, a na zahtjev DIK-a, izdvojila više desetina hiljada eura za ovu svrhu. Javnost bi morala čuti od DIK-a što ih je opredijelo za ovo nedomaćinsko, a sumnjamo i nezakonito, rješenje u vrijeme velike ekonomske neizvjesnosti", rekli su iz CGO. 

Pored toga, kako su naveli, DIK nije dostavio CGO-u ni dokumentaciju koja se odnosi na informacije o korišćenju softvera Vuka Perišića, nekadašenjeg odbornika DPS-a i službenika u Skupštini Crne Gore.

"Javnosti je poznato da je Misija OEBS-a prošle godine donirala softver za istu namjenu DIK-u i neuvjerljivo zvuče obrazloženja DIK-a da je „softver Vuka Perišića brži od onog što je donirao OEBS“, kao i da zahtijeva unos manjeg obima ličnih podataka, odnosno samo JMBG, a imajući u vidu da se svakom građaninu, nakon unosa JMBG, pojavi i ime a što upućuje na neovlašćeno generisanje ličnih podataka u softveru Vuka Perišića uz punu svijest o tome u DIK-u. I ovaj slučaj ukazuje na relaksiran odnos prema javnim fondovima u vrijeme ekonomske krize, ali i na ugrožavanje zaštite ličnih podataka", ocijenili su iz CGO.

Podnijeli su  dvije krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja u ova dva slučaja, a u slučaju softvera uputili su i inicijativu AZLP-u za pokretanje postupka nadzora.

Državna revizorska institucija (DRI), prema dostupnim podacima, nikada nije izvršila reviziju u DIK-u.

Do parlamentarnih izbora, kako su naglasili, ostalo je još svega 10 dana, a javnosti uprkos 'bržim' softverskim rješenjima nije data zvanična informacijama o ukupnom broju potpisa podrške i o njihovom broju po izbornim listama, kao ni informacija o tome koliko potpisa DIK nije ocijenio validnim, niti koje su izborne liste podnosile te potpise i u kojim brojkama. 

"DIK nije dao ni podatke ni o tome koliki broj građana prijavio zloupotrebu potpisa, a ne zna se ni šta DIK radi u takvim slučajevima. Konačno, DIK nije javnosti obrazložio ni što je bio opredjeljujuće da izabere malu štampariju u Bijelom Polju za štampu glasačkih listića, a koja nema prethodnog iskustva u tom poslu, ni da li se i na koji način uvjerio u njihove kapacitete da to zaista mogu uraditi. Javnost samo zna da je vlasnička struktura te štamparije vezana za jednu od kandidatkinja na izbornoj listi DPS-a što, pored svih drugih sumnjivih poslova DIK-a, dodatno dovodi u pitanje objektivnost DIK-a", rekli su iz CGO.

OEBS je, u izvještajima za prethodne izborne cikluse, kako su podsjetili, preporučio značajno unapređenje transparentnosti rada DIK-a, a i u preliminarnom ovogodišnjem ukazao na nedostatnosti u ovom dijelu.

"No, umjesto napretka konstatujemo regresiju po svim indikatorima, kao i da DIK nastavlja produkovati materijal koji dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa. CGO ponovo poziva sve zainteresovane aktere da DIK-u posvete punu pažnju jer se bojimo da ovakav rad DIK-a, uz ono što je kršenje zakona i Ustava, u koncipiranju Tehničkih preporuka, ne obećava da ćemo imati dobre ocjene u međunarodnim izvještajima, a sve ovo može otvoriti mnoga pitanja i unutar Crne Gore", zaključuju u CGO.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.