Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CKM: Nova Vlada da formira Ministarstvo za dijasporu

novi_logo
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.10.2020. u 12:30

Crna Gora u dijaspori ima veliki broj građana koji vode porijeklo sa ovih prostora, taj broj je veći od broja stanovnika koji živi u našoj državi. Do sada državne institucije  nijesu na adekvatan način vodile brigu o iseljencima, a samim tim iz nezadovoljstva prema takvom odnosu svoje matice oni u državama u kojima žive na kvalitetan način nijesu vodile brigu o svom kulturnom nasleđu, saopštili su iz Crnogorske kulturne mreže.

Naročito je, kako navode, zapostavljena razjedinjena crnogorska zajednica u Republici Srbiji koja je “izložena raznim pritiscima koji su veoma izraženi prilikom popisa stanovništva”.

“Takođe u Srbiji postoje određena “udruženja Crnogoraca” koja falsifikukući istorijiske činjenice predstavljaju crnogorsko kulturno nasleđe kakvo ono nikad nije bilo. Ono što je posebno za brigu kada je u pitanju naša zajednica u Republici Srbiji jeste podatak da se broj građana ove države koji se izjašnjavaju kao Crnogorci između dva popisa prepolovio, a da se niko od nadležnih institicija nije zapitao zašto se to desilo. Takođe treba naglasiti da nije dobro  da Crnogorski nacionalni savjet ne može da ostvari saradnju sa ministarstvima kulture i prosvjete koja bi umnogome doprinijela očuvanju kulturnog nasleđa crnogorske zajednice u Srbiji”, smatraju oni.

Kao dobar primjer organizacije crnogorske zajednice ističu zajednicu u Sloveniji koja za svoj rad, kako kažu, ima veliku podršku počasnog konzula naše države Vojislava Kovača i crnogorsku zajednicu Makedonije na čijem je čelu Boris Popivoda.

“Vlada Crne Gore bi trebalo da riješi zahtjev crnogorskih iseljenika iz svih krajeva svijeta koji se odnosi na dobijanje crnogorskog državljanstva. Ukoliko bi postajala politička volja, ovaj zahtjev bi mogao biti riješen uz osnovni preduslov da uz dobijanje  državljanstva ne mogu imati pravo glasa u izbornim procesima. Crnogorska kulturna mreža izražava očekivanje da će politički subjekti koji budu formirali novu Vlade uvažiti našu sugestiju koja će biti od velikog značaja za crnogorske iseljenike širom svijeta”, poručili su oni.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.