Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crna Gora obilježava Dan državnosti

zastava-cg1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 13.07.2016. u 06:01

Crna Gora obilježava danas Dan državnosti u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941, kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Tim povodom predsjednik Crne Gore Filip Vujanović priredio je svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju, a u govoru je istakao da Crnogorci imaju pravo da očekuju od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da suverenitet znači pravo da sami biramo vlastiti put, jer kako je naglasio, taj put nije razilaženje ni sa kim, već pronalaženje našeg zasluženog mjesta u međunarodnoj zajednici. 

Kako je istakao, obnavljajući nezavisnost dosljedno, jasno i svima razumnjivo pokazali smo da to činimo u korist naše države i njenih građana a ne protiv bilo koga, “ni protiv bliskosti sa Srbijom sa kojom želimo najbolje odnose koje poznaje međunarodna zajednica, ni protiv viševjekovnog i tradicijonalnog prijateljstva sa Rusijom”.

Citirao je i knjaza i kralja Nikolu koji je proglašavajući Kraljevinu Crnu Goru 1910. godine konstatovao: “Duboki su temelji ovoj obnovljenoj Kraljevini našoj. Oni silaze do nekadašnjih zetskih kraljeva Vojislava, Mihajla i Bodina”.

“Ovim posljednji dinast naše najveće dinastije Petrović Njegoš postavlja istorijsku dinastičku vertikalu sa dinastijom Crnojevića, dinastijom Balšića i dinastijom Vojislavljevića, a obnovljenu Kraljevinu Crnu Goru iz 20. vijeka, u državotvornoj tradiciji, vezuje za 21. vijek, kada je na ovim prostorima 1042. godine državu priznala Istočna Vizantija a 1077. godine Vatikan. U svim vremenima proteklog milenijuma nijesu se mjenjala stremljenja ka slobodi i sticanju i očuvanju nezavisnisti. Zato imamo ne samo pravo nego i storijsku dužnost da obilježavamo i slavimo hiljadugodišnju tradiciju državnosti. Time poštujemo i afirmišemo svoj nacionalni i državni indentitet”, istakao je predsjednik. 

Danas smo posvećeni Crnoj Gori na vrijednostima demokratije, poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, evropskih i evroatlanskih integracija, ekonomske stabilnosti i razvoja. Na Dan naše državnosti dužni smo da ponovimo našu privrženost neprolaznim vrijednostima antifašizma koji je opštenarodnim ustankom 13. jula uputio poruku da fašizam nije ni vječan ni nepobjedljiv. Poštujmo temeljnu poruku antifašizma u jednakosti svih bez obzira na vjerske, nacionalne i druge razlike”, poručio je Vujanović. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.