Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Danas odluka o broju glasačkih i rezervnih listića

crna_gora_glasacka_kutija
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 20.08.2020. u 11:43

Državna izborna komisija (DIK) usvojiće danas odluke o broju glasačkih i rezervnih listića za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore, koji će biti održani 30. avgusta.

Glasački listići štampaju se u broju koji odgovara broju birača u Crnoj Gori, utvrđenom u skladu sa Zakonom o biračkom spisku.

Prema podacima koji su objavljeni 22. juna, biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana.

Štampaće se i tri odsto rezervnih glasačkih listića od ukupnog broja birača.

Rezervni broj glasačkih listića čuva DIK i po potrebi na zahtjev pojedine opštinske izborne komisije, u slučaju ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mjestima ili oštećenja glasačkog listića, zapisnički predaje ovlašćenim licima te komisije.

Glasački listići će se štampati u bjelopoljskoj štampariji Merkator.

"Nabavku posebno zaštićenog 120-gramskog papira sa vodenim žigom za štampanje glasačkih listića, izvršiće Štamparija Merkator koja je dužna da obezbijedi potrebnu količinu papira za štampanje glasačkih listića, u broju koji će se odrediti posebnom odlukom DIK-a", kaže se u Odluci Komisije.

Procesu štampanja će prisutvovati članovi DIK-a u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore iz sastava DIK-a koji nemaju člana u stalnom sastavu Komisije.

Proces štampanja, kako se navodi, može pratiti i po jedan predstavnik domaćih nevladinih organizacija registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava.

"Kao i predstavnici Evropske Unije, drugih međunarodnih organizacija, međunarodnih nevladinih organizacija i ovlašćeni predstavnici stranih država, kojima je DIK izdala službeno ovlašćenje za posmatranje izbora", kaže se u Odluci Komisije.

Izvor: Mina

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.