Danijela Đurović ostaje predsjednica Skupštine

Skupština.me
 • Autor onogost.me
 • 30.09.2022. u 21:55
Većina poslanika odbila je zahtjev da Danijela Đurović bude smijenjena sa mjesta predsjednice parlamenta. Protiv smjene Đurović glasalo je 45 poslanika, a za 32. Glasalo je 78 poslanika, ali je bilo 77 važećih listića. Glasanje o razrješenju Đurović je bilo tajno.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se odluči o smjeni predsjednice parlamenta Danijele Đurović nastavljena je večeras a Đurović je kazala da je posebno ponosna na doprinos političkom dijalogu u zemlji i pokušajima da se riješe neka od gorućih političkih pitanja u zemlji.

Ona je naglasila da su možda neke stvari u međuvremenu na negativan način uticale na funkcionisanje parlamenta, ali da treba vjerovati da će Skupština napraviti pomak po pitanju rješavanja imenovanja u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su uložili mnogo napora da parlamentarna većina od 30.avgusta vodi državu naprijed, i da se formira nova vlada u Crnoj Gori. On je pitao Đurović da li je spremna da ako se Milo Đukanović odluči na protivustavni potez i krene na parlament, odmah raspiše predsjedničke izbore i brani Ustav Crne Gore. Pitao je Đurović i da li će uraditi sve što može da se izabere nova, 44.Vlada, kako se dogovorila parlamentarna većina, posebno da premijer bude Miodrag Lekić.

“Očekujemo pozitivan i jasan odgovor, uložili smo mnogo energije i ne želimo da nam projekat koji vodi DPS u opoziciju a bogami neke i negdje drugo, propadne zbog jednog pojašnjenja”, ukazao je Mandić.

Đurović je odgovorila da neće braniti predsjednika države i da se obavezala da će poštovati Ustav i zakone. Kazala i da ne očekuje da će šef države posegnuti za neustavnim potezima i raspustiti parlament.

“Sve što bude omogućeno prema Ustavu i zakonu spremna sam da uradim”, naglasila je Đurović.

Mandić je rekao da ne traži da se krše Ustav i zakone, već da se da jasan odgovor na jasno pitanje u vezi sa predsjedničkim izborima.

Đurović je rekla da će raspisati predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom.

Šef kluba poslanika DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da je potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak, koja predsjedava, prekršila poslovnik i da je omogućila da se nastavi rasprava.

“Iako ste znali da je rasprava završena, omogućili ste diskusije”, rekao je Živković.

On je zatražio pauzu od 15 minuta.

Đurović je na početku sjednice naglasila da su imenovanja u Sudskom savjetu važnija od političkog nadgornjavanja.

“Mi političari moramo služiti javnom interesu, lični i partijski interesi moraju ostati u drugom planu, iako mi je jasno da je taj ideal teško dostići”, rekla je Đurović.

Ona je navela da je obećala da će beskompromisno braniti Ustav.

“Kako god da odlučite, ja sam ponosna na rad crnogorskog parlamenta”, navela je Đurović.

Poslanica GP URA Božena Jelušić najavila je na početku sjednice da neće podržati razrješenje čelnice crnogorske skupštine.

Jelušić je rekla da Đurović i dalje ima njenu podršku.

“Mislim je Đurović svoj posao obavljala korektno”, navela je Jelušić.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović ukazala je da su zadovoljni rezultatima koje je ostvarila Đurović, i da je potez crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, da traži skraćenje mandata i obezglavi parlament, jasan pokazatelj da parlamentarna većina od 30. avgusta mora da ostane jedinstvena.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je ranije da će se sjednica na čijem je dnevnom redu njeno razrješenje nastaviti nakon što to zatraže poslanici koji su tražili pauzu.

Podsjetila je da je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak dala pauzu na zahtjev poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

Ta sjednica je počela 2. septembra, a pauza, koju je zatražio šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, data je odmah po utvrđivanju dnevnog reda. Prethodilo joj je potpisivanje političkog sporazuma koji je staroj-novoj parlamentarnoj većini trebalo da posluži kao osnova za formiranje nove vlade.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sedam mjeseci rada 43. Vlade Crne Gore, bez obzira na nepovoljne globalne ekonomske izglede i visoku neizvjesnost, obilježili su brojni rezultati na različitim poljima, saopštila je danas sekretarka Opštinskog odbora GP URA Nikšić Anđela Mijanović.