Dedović: Ideja REACT-a je bolja Crna Gora, članica NATO i EU

14269818_645362518959741_355435465_n
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 10.09.2016. u 06:27

Svečanom dodjelom diploma juče je na Ivanovim Koritima završen Deveti regionalni Evroatlantski kamp REACT 2016.

Diplome je polaznicima uručila potpredsjednica Vlade Azra Jasavić, koja je poručila da je vrlo važno da polaznici kampa nastave da unapređuju svoja znanja iz ove oblasti.

“Na osnovu znanja koje stičete unapređujete kako sebe tako i društvo u kojem se nalazite da bi sa kompetencijom i intergritetom donosili odluke vezane za budućnost vaše zemlje. Znanja morate produbljivati jer su ovo samo početni koraci, a dobar početak mora imati i dobar nastavak i završetak. To je prenos znanja na one koje vas okružuju,” istakla je Jasavić.

Izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović, nevladine organizacije koja je organizator kampa, kazao je da je REACT tradicionalno ispunio sva očekivanja.

“Osobenost ovogodišnjeg kampa je upravo to što se obilježava u godini destogodišnjice obnove crnogorske nezvisnosti, u godini kada ALFA Centar proslavlja deset godina rada i rezultata, ali i u periodu kada Crna Gora napreduje paralelno na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU. Svi polaznici kampa bez obzira odakle dolaze, nedvosmisleno su se okupili oko ideje zajedničkog zalaganja za bolju, prosperitetnu, demokratsku Crnu Goru, članicu NATO i EU”, istakao je Dedović i dodao da je to ideja – vodilja kampa.

 “Siguran  sam da će znanje i iskustvo koje su stekli tokom posljednjih šest dana uspješno primijeniti u sredinama iz kojih dolazite, na svojim radnim mjestima ili fakultetima”, zaključio je on i  dodao da upravo ta činjenica organizatorima daje obavezu, odgovornost i novu energiju da nastave dalje da realizuju aktivnosti u ovom pravcu.

Proteklih šest dana na Ivanovim Koritima u prirodnom ambijentu, mladi ljudi okupljeni iz 29 zemalja svijeta, imali su mogućnost da od uvaženih predavača usvoje nova, ali i prodube postojeća znanja iz oblasti diplomatije, bezbjednosti, odbrane i integraija u EU I NATO.

Održano je 18 predavanja i radionica, dvije prezentacije knjige, debata pro i contra održavanja referenduma za ulazak Crne Gore u NATO, kao i pet kulturnih večeri.

Na ovogodišnjem kampu REACT 2016 između ostalih govorili su: Petar Ivanović, potpredsjednik Vlade; Margaret Ann Uehara, ambasadorka SAD, Kristijan Poša, ambasador Republike Mađarske, Ferdinand Nagy, ambassador Rumunije, Robert Psczel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a, Gisselle Wilz, komandant NATO štaba u Sarajevu, Tore Andersson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i drugi uvaženi predavači iz Crne Gore i svijeta.

Polaznici kampa su uz sertifikat dobili i poklon knjigu „Nojeva barka“ profesora Branislava Radulovića.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Demokratski front (DF) predao je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predlog za predsjedničku kandidaturu Andrije Mandića. Samo dan nakon što je to najavljeno, potpise podrške predali su mladi DF-a.
Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da misli da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu, te da bi volio da neko dokaže suprotno. U emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore (TVCG), pokazao je uvjerenje o prebivalištu u Podgorici od 2021. godine i poručio da nema ništa protiv da MUP provjeri sve navode. Na pitanje o koalicionom sporazumu sa Demokratama, Spajić je ocijenio da nema potrebe da se ulazi u predizbornu koaliciju, ali da očekuje podršku Alekse Bečića i Dritana Abazovića.