Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dedović: Nastaviti javni dijalog o članstvu u Alijansi

_dsc4120
  • Autor onogost.me
  • 28.01.2016. u 15:37

Crna Gora je napredovala na putu ka Alijansi, ali je potrebno da nastavi započete reforme i javni dijalog, zaključeno je danas na tribini "Šta poslije pozivnice za NATO?“, koju je organizovao NVO ALFA Centar u saradnji sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO i Skupštinom Crne Gore.

“Kao da je činom dobijanja pozivnice za članstvo prestalo svako interesovanje javnosti za ovaj najvažniji spoljnopolitički prioritet. Smatramo da je pravo vrijeme nastaviti javni dijalog, ubrzati i osnažiti naš evroatlantski put i nastaviti sa pravovremenim informisanjem građana. Očekuje naš još mnogo izazova koje ćemo uspješno savladati ako budemo odgovorniji i transparentniji i zajednički radili na stvaranju kvalitetnijeg ambijenta u Crnoj Gori”, rekao je Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra. 

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić kazao je da je Crna Gora spremna na izazove i da bez te sposobnosti male zajednice ne mogu opstati.

“Nema bolje odbrane Crne Gore od uspostavljanja demokratije i to je izazov koji je pred nama“, poručio je Krivokapić, dodajući da male države moraju biti pravno snažne.

On je ocijenio da prijetnje malim državama predstavljaju sive zone, loši mediji i političari.

“Izazov je pravna država i pravi partner u NATO Alijansi“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da će uspostavljanje fer i slobodnih izbora u državi umnogome uticati na ratifikaciju pozivnice Crnoj Gori u državama članicama NATO-a.

Krivokapić je, govoreći o tome da li bi Crna Gora na referendumu ili u Skupštini trebala da odluči o članstvu u NATO, objasnio da suštinski to pitanje nije toliko bitno da bi se išlo na referendum.

Prema njegovim riječima, nije potrebno da građani na referendumu odlučuju o tome, jer se neće, smatra Krivokapić, odlučivati samo o tom pitanju.

“Pitanje o članstvu Crne Gore u NATO zamagliće druga pitanja i mislim da to treba da se odluči u parlamentu“, smatra Krivokapić.

Robert Pščel iz NATO odsjeka za javnu diplomatiju najavio je da će tokom narednih sedmica u Briselu pregovarati crnogorski i NATO predstavnici.

On je precizirao da će na sastanku razgovarati o pravnim pitanjima, kao i o pitanjima resursa, vojne odbrane i zaštite povjerljivih informacija.

“Članarina za članstvo u NATO Crnu Goru neće uništiti. Ne radi se o sumi koju Crna Gora ne može priuštiti“, kazao je Pščel, dodajući da se i o tome treba razgovarati.

Pščel je naveo da je Crna Gora odradila dosta pripremnog posla i usvojila dosta programa, kreiranih pružanju pomoći u usvajanju standarda, i da dodao da smatra da je Crna Gora na pravom putu.

On je rekao da će NATO od Crne Gore očekivati nastavak započetih reformi.

“Ovo nije momenat za podvlačenje linije i otvaranje šampanjca. Otvaranje šampanjca je dobro i sada ga možete otvoriti, međutim ne želim da vas upozorim, ali jednostavno to je činjenica, još uvijek ste pod reflektorima, još uvijek ste u žiži pažnje“, poručio je Pščel.

Upitan ko donosi konačnu odluku u Alijansi, Pščel je pojasnio da je glas Sjedinenih Američkih Država, Njemačke i Francuske jači zbog finansijskog doprinosa NATO-u.

“Ali u smislu glasačkog prava, nema razlike među državama”, poručio je Pščel.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Krisitijan Poša kazao je da je Crna Gora na dobrom putu ka članstvu u Alijansu.

On je objasnio da pozivnica Crne Gore za članstvo znači da je država već u pregovorima i dodao da će oni zvanično početi u februaru.

Upitan da li smatra da u Crnoj Gori treba da se raspiše referendum o članstvu države u Alijansi, Poša je naveo da je potrebno sačekati da se završi tehnički dio, pa se onda baviti ratifikacijom.”Ambasada Mađarske računamo da će se cijeli proces završiti sredinom 2017. godine“, poručio je on.

Poslanik Dritan Abazović rekao je da, ako su se do pozivnice neke stvari držale pod tepih, sada se, smatra on, ne mogu držati.

“Sada se taj tepih toliko naborao da mi ne možemo da postanemo punopravna članica, jer ne možemo preći preko tog tepiha. Prvo moramo da izvadimo one stvari koje smo poturale pod tepih, a poturali smo stvari koje su nama vrijednosno problematične“, naveo je Abazović.

On je dodao da je pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO najveći istorijski događaj poslije dobijanja nezavisnosti.

“Ali ne smijemo sada da budemo umorni, sada smo najpotrebniji Crnoj Gori da je izvedemo na taj put“, poručio je Abazović.

On je ponovio da podržava članstvo Crne Gore u NATO.

“Kada bi se u Crnoj Gori održao fer i pošten referendum oko članstva Crne Gore u Alijansi, ideja NATO-a bi pobijedila“, poručio je Abazović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.