Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dedović: Nemoguće je usporiti put u NATO

12212196_10206338032024670_1171613387_n
ALFA Centar
  • Autor onogost.me
  • 13.01.2016. u 09:59

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da ako aktuelna Vlada izgubi povjerenje na predstojećoj provjeri, apsolutno je nemoguće da će to uticati na usporavanje evroatlantskih integracija i ispunjavanja obaveza na našoj NATO agendi.

“Veliki je broj sprovedenih reformi u različitim oblastima, a postignuti nivo, dostignuti standardi i konkretni rezultati su nešto što se ne može izbrisati ili vratiti u pređašnje stanje. Institucije su prilično stabilnije, a građani u sve većem broju razumiju i afirmišu članstvo u NATO. Jednostavno, procesi na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu će se nastaviti ka punopravnom članstvu i u Alijansi i EU”,  uvjeren je Dedović.

On ocjenjuje da je dugo prizivano preispitivanje povjerenja Vladi na domaćoj političkoj sceni dočekano prilično nespremno.

“Bez obzira što se eventualno izglasavanje nepovjerenja kabinetu Đukanovića već unaprijed tumači „suštinskim” ili pak „kozmetičkim” promjenama, evidentan je lični i partijski interes zainteresovanih strana”, smatra Dedović.

Njihove reakcije, kako kaže, obiluju uglavnom monolozima prepunim etiketiranja i omalovažavanja ostalih političkih aktera, dok se svoje ambicije i afiniteti nevješto nastoje maskirati u „interes građana”.

“Pažljivi građanin posmatrač, pa ma kako bio veliki optimista, teško može prepoznati neke konkretne promjene koje bi mogle rezultirati kvalitetnijim životom. Makar u kratkoročnom periodu”,  zaključuje u izjavi za Pobjedu,  izvršni direktor Alfa centra. 

Sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o pitanju povjerenja Vladi zakazana je za 25. januar. Da bi Vlada opstala, treba da je podrži najmanje 41 poslanik. Vladajuća većina broji 44 poslanika, od kojih je pet iz SDP-a. S obzirom da se SDP izjasnila da neće podržati Vladu, ishod glasanja o povjerenju zavisiće od Pozitivne Crne Gore, koja je saopštila da će odluku o ovom pitanju donijeti 20. januara.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.