Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dedović: Od pozivnice do učlanjenja u NATO možda prođu i tri godine

shime1
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 02.12.2015. u 15:00

Crna Gora je danas zvanično dobila poziv da postane 29. članica NATO.

Sada bi Crnoj Gori trebalo da bude poslato „pismo namjere“, sa preciznim rasporedom reformi koje bi trebalo sprovesti. Deklaraciju koju su usvojili šefovi diplomatija, trebalo bi da ratifikuju i vlade zemalja članica NATO. 

Izvršni direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović, kaže za DW, da je moguće da u tom periodu pojedine zemlje, od crnogorskih institucija, zatraže dodatna pojašnjenja, važna za uspešan proces ratifikacije.

„Učlanjenje Crne Gore u NATO može potrajati i do tri godine, zbog dešavanja na širem geopolitičkom planu – eskalacije sukoba u Siriji, krize u Ukrajini i konflikta između Turske i Rusije. U slučaju Hrvatske i Albanije, koje su poslednje ušle u NATO, period od poziva do članstva trajao je oko godinu“, kazao je Dedović.

On takođe veruje da će nakon dobijanja pozivnice ukupna javnost posvetiti rešavanju unutrašnjih pitanja.

„Mislim da će podjele u javnosti po tom pitanju značajno izgubiti na intenzitetu i da ćemo se okrenuti novim stvaranjima, a ne novim podjelama“, očekuje Dedović.

Postavlja se, međutim, pitanje da li će NATO povećati apetite prema budućoj članici. Trenutno, crnogorski vojnici učestvuju u misiji ISAF u Avganistanu.

„Slanje pozivnice apsolutno ne podrazumjeva nove, nenajavljene obaveze, ili uslovljavanja u dijelu značajnijeg učešća u misijama. Sve zemlje-članice uređuju odnose sa Alijansom isključivo u skladu sa svojim interesima, u okviru kapaciteta kojima raspolažu, a svaki dogovor i aranžman sa NATO mora da odobri skupština Crne Gore“, zaključuje je Dedović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.