Dedović: U debati o NATO integracijama neopravdano su zaobiđeni krajevi sa manjinskim narodima

nato
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 13.10.2015. u 17:35

U saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore i nevladinim organizacijama “Mogul”  i “Novi horizonti” ALFA Centar je u Ulcinju organizovao panel diskusija na temu “Crna Gora pred vratima NATO-a”.  

Na panelu su govorili ambasador Slovenije u Crnoj Gori, NJ.E. Mitja Močnik, Aleksandar Dedović (NVO “ALFA” centar), Dritan Abazović (URA) i Džemal Perović (NVO “Mogul”)

Izvršni direktor NVO “Mogul” Džemal Perović, na otvaranju panela, kazao je da se u Crnoj Gori premalo vodi računa o antikorupciji i vladavini prava, a žuri se da se uđe u jedan organizovani sistem kakav je NATO.

” Neophodno je intezivnije raditi na rješavanju navedenog problema prije ulaska u NATO, a to je upravo sad. Nerješavanjem problema, bojim se, da će Crna Gora zaustaviti reforme i stagnirati ”, naglasio je Perović.

Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA istakao je da se u dosadašnjoj javnoj debati oko članstva u NATO potpuno neopravdano su zaobiđeni krajevi Crne Gore u kojima većinski dio stanovništva čine manjinski narodi.

„To što su neke susjedne zemlje već članice NATO- a,  neke pretenduju da to postanu ne mora da bude razlog da manjinski narodi u Crnoj Gori imaju afirmativan stav prema Alijansi“ naglasio je Dedović.

Takođe, on je zaključio da će buduće članstvo imati benefite u bezbjednosnom smislu, a da se samo zajedničkim djelovanjem mogu stvarati uslovi za ekonomski, politički i multikulturalni napredak društva.

Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitja Močnik sa uvjerenjem kaže da će poziv stići u decembru.

“Slovenija može dosta naučiti od Crne Gore, ali jedino ako su zajedno i ako su obje članice NATO-a. Lično sam siguran da će stići poziv u decembru i očekujem vas kao partnere u NATO-u što će produbiti našu saradnju”, istakao je ambasador i dodao da kroz slovenačko iskustvo može konstatovati da će ulaskom u NATO, Crna Gora stvoriti bolje odnose sa susjednim državama.

Potpredsjednik Građanskog pokreta “Ura”, poslanik Dritan Abazović se  osvrnuo na pitanje da li o članstvu treba odlučivati na referendumu ili u parlamentu.

“Samo slobodni izbori rješavaju tu ključnu dilemu. Smatram da su i jedna i druga opcija ustavne i opravdane. Ako imamo legitimno izabran parlament, na pomenutim slobodnim izborima, onda je opravdano da tu odluku donese Parlament, jer samo u tom slučaju reprezentuje pravu volju građana”, zaključio je Abazović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić zakazana je u srijedu, 11. oktobra u zgradi Opštine, sa početkom u 10 časova.
U Nikšiću je danas formiran Ženski odbornički klub, čiji je cilj afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije.