Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dedović: U debati o NATO integracijama neopravdano su zaobiđeni krajevi sa manjinskim narodima

nato
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 13.10.2015. u 17:35

U saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore i nevladinim organizacijama “Mogul”  i “Novi horizonti” ALFA Centar je u Ulcinju organizovao panel diskusija na temu “Crna Gora pred vratima NATO-a”.  

Na panelu su govorili ambasador Slovenije u Crnoj Gori, NJ.E. Mitja Močnik, Aleksandar Dedović (NVO “ALFA” centar), Dritan Abazović (URA) i Džemal Perović (NVO “Mogul”)

Izvršni direktor NVO “Mogul” Džemal Perović, na otvaranju panela, kazao je da se u Crnoj Gori premalo vodi računa o antikorupciji i vladavini prava, a žuri se da se uđe u jedan organizovani sistem kakav je NATO.

" Neophodno je intezivnije raditi na rješavanju navedenog problema prije ulaska u NATO, a to je upravo sad. Nerješavanjem problema, bojim se, da će Crna Gora zaustaviti reforme i stagnirati ”, naglasio je Perović.

Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA istakao je da se u dosadašnjoj javnoj debati oko članstva u NATO potpuno neopravdano su zaobiđeni krajevi Crne Gore u kojima većinski dio stanovništva čine manjinski narodi.

„To što su neke susjedne zemlje već članice NATO- a,  neke pretenduju da to postanu ne mora da bude razlog da manjinski narodi u Crnoj Gori imaju afirmativan stav prema Alijansi“ naglasio je Dedović.

Takođe, on je zaključio da će buduće članstvo imati benefite u bezbjednosnom smislu, a da se samo zajedničkim djelovanjem mogu stvarati uslovi za ekonomski, politički i multikulturalni napredak društva.

Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitja Močnik sa uvjerenjem kaže da će poziv stići u decembru.

“Slovenija može dosta naučiti od Crne Gore, ali jedino ako su zajedno i ako su obje članice NATO-a. Lično sam siguran da će stići poziv u decembru i očekujem vas kao partnere u NATO-u što će produbiti našu saradnju”, istakao je ambasador i dodao da kroz slovenačko iskustvo može konstatovati da će ulaskom u NATO, Crna Gora stvoriti bolje odnose sa susjednim državama.

Potpredsjednik Građanskog pokreta “Ura”, poslanik Dritan Abazović se  osvrnuo na pitanje da li o članstvu treba odlučivati na referendumu ili u parlamentu.

“Samo slobodni izbori rješavaju tu ključnu dilemu. Smatram da su i jedna i druga opcija ustavne i opravdane. Ako imamo legitimno izabran parlament, na pomenutim slobodnim izborima, onda je opravdano da tu odluku donese Parlament, jer samo u tom slučaju reprezentuje pravu volju građana”, zaključio je Abazović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik Vlade Milojko Spajić izvinio se građanima što je proveo četiri dana u Francuskoj na odmoru. Kazao je da je svjestan da većina građana ne može sebi da priušti putovanja u Francusku i EU ali je istakao da Vlada naporno radi na povećanju standarda kako bi omogućili građanima da vide sve što Evropa nudi. Premijer je rekao da na društvenim mrežama imamo sijaset neozbiljnih optužbi, ali je naglasio da napadi na mrežama i estradizacija politike nikome neće donijeti dobro.