Delić: Plužine svoju šansu vide u razvoju turizma

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 15.01.2023. u 11:14
Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić u razgovoru za "Dan" najavio je da se ove godine budžetom planiraju radovi koji će uticati na razvoj turizma u Plužinama jer je, kako je ocijenio, turizam dokazano doživio ekspanziju na području Pive i to je"vidljivo golim okom".

“Turizam je dokazano doživio ekspanziju, a to se najbolje vidi po statističkim podacima i ljeti vizuelno kada dođete i vidite koja gužva vlada na našim izletištima. Gužve su ozbiljne, traže se smještaji, prisutan je niz manifestacija i svi turistički proizvodi koje imamo se konzumiraju, a traže se i više tih proizvoda”, naglašava Delić i dodaje da i rekonstrukcija hotela “Piva” otvara mogućnost za razvijanje novih turističkih sadržaja.

“Proslavljeni košarkaš Bogdan Bogdanović iz Plužina kupio je hotel i on ima planove koji obuhvataju njegovu rekonstrukciju. Naša ideja je da damo doprinos njegovoj inicijativi u uređenju sportskih uslova u Plužinama. Sportska hala za mali broj stanovnika ne bi imala smisla, ali sa potencijalnim otvaranjem hotela, otvara se i mogućnost za razvijanje određenih novih turističkih sadržaja koji bi mogli da se obuhvate otvaranje sportskih klubova ili gostovanje sportskih ekipa koje bi mogle u Plužinama da sprovode pripreme, kampovi i sično. Vidjećemo kako će krenuti rekonstrukcija hotela i skladu sa tim i lokalna uprava će ubrzati svoje planove”, podvlači Delić.

Delić ističe i ideju da se ove godine osposobi put do Trnovačkog jezera kako bi se do njega lakše moglo doći iz Plužina.

“Ideja nam je da pokušamo da osposobimo put do Trnovačkog jezera koje je biser Pive i Crne Gore i jedno od najljepših ledničkih jezera. Sada se do njega može doći samo preko Bosne i Hercegovine, najbliže za nekih dva sata vozilom. Iz Crne Gore bez pet ili šest sati pješačenja nemoguće je doći do Trnovačkog jezera. Cilj nam je da izgradnjom puta na nekih dva sata približimo posjetiocima Trnovačko jezero. I u tom slučaju ostalo bi još nekih dva sata pješačenja kako bi dolazak na jezero bio isključivo od strane Plužina. Izgradnjom puta siguran sam da bismo generisali veliki broj posjetilaca. Naravno, dobro je da je Park prirode Piva formiran i da tu postoje određena pravila, nije dozvoljena gradnja, tako da se ne bi tim putem došlo u zonu opasnosti od divestacije prostora. Znači, put bi nam bio samo ideja da približimo sa naše strane tu destinaciju i da bude funkcionalna, a nikako da se iskoristi za pravljenje vikend naselja, kuća i slično”, naglašava Delić.

Delić ističe da će lokalna uprava nastaviti da promoviše turističke potencijale Pive posjećuju sajmove i da će Opština pomagati u unapređenju turističkog ambijenta. Nada se da će razvojem turizma i poljoprivreda biti unapređena jer su te dvije oblasti međusobno povezane, ali da je problem što je turizam ograničen vremenom trajanja, a poljoprivreda ljudima koji žele njome da se bave.

“Pokušaćemo da nađemo investitora koji bi se odlučio da u Plužinama pokrene neki pogon vezan za prradu drveta ili preradu poljoprivrednih proizvoda kako bi na cjelogodišnjem nivou ljudi sa ovog područja imali mogućnost zaposlenja. Mislim da bi onda imali dobre preduslove da mladi ostaju ovdje da žive i da u Plužinama vide svoju egzistenciju. To nam je izazov i o tome ćemo razmišljati. Identifikovali smo i probleme, šanse i mogućnosti, za neke smo u nadležnosti da ih rješavamo, a za neke nas zakon ne vidi kao nekoga ko bi to mogao da riješi”, ističe Delić i najavljuje da će ove godine dobar dio sredstava iz lokalnog budžeta uložiti u vodovode u najnaseljenija sela u Pivi: Goransko, Borkovići i Dubljevići,a nada se i pomoći države kako bi problem vodosnabdijevanja bio riješen.

EPCG realizovala samo 30 odsto preuzetih obaveza
Predsjednik opštine se osvrnuo i na obaveze koja Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ima prema Opštini Plužine koje obuhvataju niz nerealizovanih projekata.

“Redefinisan ugovor sa EPCG potpisan je 2010. godine sa rokom realizacije projekata do 2014. godine, a od tada do danas realizovano je samo 30 odsto obaveza koje je Elektroprivreda dužna da ostvari na osnovu izgradnje Hidroelektrane Piva. Nužno je da nađemo zajednički jezik. EPCG propagira značaj društvene odgovornosti, a sada ćemo se potruditi da je testiramo prema našoj opštini. Spremni za opciju korektnosti ali i za drugu opciju. Ako neko želi da ono što je ugovoreno izigra, daćemo rješenje. Nadamo se da ćemo razgovorom sve riješiti i da ćemo u naredne tri ili četiri godine realizovati sve što je ostalo od obaveza EPCG”, ističe Slobodan Delić.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vlade Crne Gore predložila je juče da popis stanovništva bude održan od 1. do 15. novembra ove godine. Kako je Portalu RTCG saopšteno u Vladi, termin zavisi od sjutrašnje sjednice Vlade i hoće li biti izmjena, ali se one ne očekuju.