Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate: Finansije Opštine da budu transparentne

radomir_djokovic1
Demokratska Crna Gora
  • Autor onogost.me
  • 26.04.2016. u 13:20

Demokrate Nikšića pozvale su danas Opštinu Nikšić da preko svog sajta pokaže transparentnost kada su u pitanju podaci za, kako su naveli, apsolutno svaki uloženi novac.

''Kad su u pitanju javni tenderi, Opština Nikšić bi trebalo da objavi svaku ponudu koja je bila u opticaju, što bi smanjilo, ako ne i u potpunosti eliminisalo, malverzacije od strane opštinskih organa. Takođe, ovakvom transparentnošću podataka uštedjeli bi i resurse i kapacitete, kako onih koji zahtijevaju određene informacije, tako i onih koji imaju zakonsku obavezu da na taj zahtjev odgovore. Ono što nedostaje, kako bi svako fizičko lice ili organizacija pratila tok novca, jeste da nadležna tijela moraju objavljivati sva budžetska dokumenta, trenutni tok novca, trenutno zaduženje opštine, kao i pregled pravnih lica koji nisu izmirili svoje poreske obaveze'', navodi se u saopštenju Demokrata.

Demokrate upozoravaju da se bez transparentnosti budžeta, omogućava prostor licima, koja imaju ovlašćenja za raspodjelu sredstava, da vrše razne malverzacije.

Osim toga, kako se dodaje, transparentne javne finansije stvaraju podsticaj vlasti da savjesno i odgovorno raspolaže budžetskim sredstvima, ali i podsticaj građanima da se aktivno uključuju u društveno-političke procese na lokalnom nivou.

Oni su poručili i da dostupnost informacija javnosti predstavlja osnov demokratije, a Crna Gora se, kako stoji u saopštenju, čak ni u 2016. godini ne može pohvaliti transparentnošću podataka i raspolaganju informacijama.

''U današnje vrijeme je nedopustivo da građanin koji je obavezan prilikom svake trgovine da plati porez na robu i usluge nema olakšan pristup informacijama, već je u obavezi da podnese zatjev nadležnim odrganima kako bi dobio informacije koje zahtijeva, a da, pritom, od iste te administrativne službe podnosilac zahtjeva čeka na odgovor vremenski period koji je neprihvatljivo dug. Ako je građanin obavezan da plaća porez, onda je i opština obavezna da gotovo svakodnevno objavljuje u koje svrhe se ulaže isti novac. Na sajtu Opštine Nikšić nalaze se nedovoljne i uopštene informacije o potrošnji sredstava iz budžeta i, kao takve, nisu upotrebljive i obradive ukoliko nekog interesuju detaljniji podaci'', upozoravaju iz te partije.

''Demokrate Nikšića, kada budu tvorile buduću odborničku većinu, redovno će davati na uvid javnosti apsolutno svaki dokument, svaku fakturu, broj zaposlenih u Opštini i stanje budžeta Opštine. Na taj način, naše djelovanje će biti transparentno i samo u interesu građana. Isto tako, Demokrate će, nakon pobjede na izborima, reformu lokalnih javnih finansija zasnovati na savremenom konceptu društveno odgovornog budžetiranja'', zaključuje se u saopštenju koje je potpisao funkcioner nikšićkog odbora Demokrata Radomir Đoković.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik Vlade Milojko Spajić izvinio se građanima što je proveo četiri dana u Francuskoj na odmoru. Kazao je da je svjestan da većina građana ne može sebi da priušti putovanja u Francusku i EU ali je istakao da Vlada naporno radi na povećanju standarda kako bi omogućili građanima da vide sve što Evropa nudi. Premijer je rekao da na društvenim mrežama imamo sijaset neozbiljnih optužbi, ali je naglasio da napadi na mrežama i estradizacija politike nikome neće donijeti dobro.