Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate Nikšić: Budžet Opštine počiva na finansijskim obmanama

viber_image_2020-07-28_14-50-45
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 28.07.2020. u 12:53

Završni račun budžeta Opštine Nikšić otkriva da budžetska politika ove vlasti počiva na na finansijskim obmanama i pokazuje zašto Opština nije u stanju da da ni jedan cent subvencija i niti jedan cent na ime otpisa obaveza, ocijenjeno je iz Opštinskog odbora (OO) Demokratske partije Nikšić.

Iz ove partije navode da je opšte je poznato da lokalna vlast u Nikšiću, iz godine u godinu, prihode-primitke planira u daleko manjem iznosu nego što je izvjesno da će biti ostvareni, dok, ističu, planira i rashode-izdatke u daleko većem iznosu nego što će stvarno biti i ostvareni.

"Prethodno navedeno potvrđuje i činjenica da je budžet za 2019. godinu planiran za 2.264.808 eura nego što je bio ostvareni budžet u 2018. godini. Uz to, prihodi iz Egalizacionog fonda, odnosno fonda za nerazvijene opštine, planirani su za 246.000 eura manje nego što su ostvareni, a što je još jedan dokaz mazanja očiju javnosti od strane DPS-a i stvaranja fiktivne slike o stabilnim gradskim finansijama. Osim toga, tekući prihodi, koji su isključivo produkt rada lokalne samouprave iznose svega 13.300.000 eura i manji su za čak 412.000 eura u odnosu na 2018. godinu", piše u saopštenju koje potpisuje članica Izvršnog odbora OO Demokrata Nikšić, Kristina Vasiljević.

Samim tim, kako kaže, ostvareni  su ukupni izdaci u 2019. godini manji u odnosu na planirane za 2.100.000 eura i iznose 19.700.000 eura.

Ističu da su ostvareni „tekući izdaci“ u 2019. godini manji u odnosu na planirane za 556.204 eura, "da su kapitalni izdaci, koji čine svega 15 odsto od ukupno ostvarenih rashoda u budžetu ili 40 eura po glavi stanovnika Nikšića, ostvareni u iznosu od nepunih 3 miliona eura, ili manje za više od 1.000.000 eura nego što su planirani".

"Identična je i situacija i sa „transferima institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru“ koji su ostvareni manje u odnosu na planirane čak za 172.376 eura, dok je otplata kredita ostvarena manje od planirane za 410.608 eura. Dakle, lokalna DPS vlast niti realizuje infrastrukturne projekte, niti vraća dugove koje su napravili gradu, niti djeluje podsticajno prema pojedincima, nevladinom i javnom sektoru. Kriminalnim, a ne realnim, planiranjem budžetskih prihoda u manjem iznosu od blizu 4 miliona eura nego što je izvjesno bilo da isti mogu biti ostvareni, kao i planiranjem rashoda u većem iznosu od 2.100.000 eura nego što će stvarno biti ostvareni u 2019. godini je ostvaren budžetski suficit za budžetsku 2019. godinu u iznosu od 6.100.000 eura", navodi Vasiljević.

Ona je ocijenila da je ovakav završni račun rezultat ekstremne štednje koja se manifestuje minimalnim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu i kapitalne investicije iz opštinskog budžeta.

"Činjenice da budžetski suficit ostvaren u jednoj godini, umjesto da bude uložen u kapitalne investicije i razvoj grada, biva deponovan na računima poslovnih banaka koje novcem građana vrše obrt i koji isključivo služi da se u narednoj budžetskoj godini prikaže kao prihod iz prethodne godine kako bi se demonstrirala navodna finansijska stabilnost", zaključuje se u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.