Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate: Ombudsman potvrdio da su policija i dežurni ljekar kršili ljudska prava maloljetnika iz Nikšića

img_20201118_102955
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 18.11.2020. u 13:03

Policijski službenici i dežurni ljekar skandalozno su postupili prema maloljetnom licu prilikom mirnog protesta građana u maju ove godine. U pitanju je protest koji se desio povodom nezakonitog hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika u Nikšiću, naveli su OO Demokrata i Demosa na današnjem presu, za šta su kao dokaz priložili i mišljenje i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Naime, u Izvještaju Ombudsmana navodi se sljedeće:

“Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka, uvida u predmetno izjašnjenje, proizilazi da je Uprava policije - CB Nikšić povredila pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti maloletnog lica A.C. nečovječnim ponižavajućim postupanjem”.

Kako je kazao predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić Marko Mitrović, ovo je još jedna potvrda da je prilikom mirnog protesta građana u Nikšiću, zbog, kako je istakao, nezakonitog hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika došlo do kršenje ljudskih prava građana i to od strane policijskog službenika. To je, smatra, razlog za preduzimanje mjera protiv odgovornog lica.

“Postavljamo javno pitanje - šta su rukovodstvo Centra bezbjednosti Nikšić i Centar bezbjednosti Nikšić preduzeli u vezi sa ovim zvaničnim aktima i preporukama državne institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda? Da li su i koje mjere preduzeli? Da li su uputili izvinjenje maloljetnom licu u njegovoj porodici ili su možda opredijeljeni da ovo bezakonje gurnu pod tepih? To im neće proći. Utvrdiće se pravna i svaka druga odgovornost”, poručio je on.

Takođe, Zaštitinik ljudskih prava i sloboda dao je mišljenje i na djelovanje dežurnog ljekara te noći, a koji je, prema riječima Mitrovića, doktor Ilija Ašanin.

 “Takođe, Zaštitnik zapaža da tokom pregleda postupajući ljekar-hirurg specijalista nije konstatovao sve nanešene povrede, niti ih opisao, kako bi se na osnovu zvaničnih ljekarskih izvještaja moglo utvditi o kakvim je tačno povredama riječ. Osim navednog, Zaštitnik je uočio da je isti ljekar koji je pregledao policijskog službenika koji je naveo da je zadobio povrede od strane maloljetnog lica A.C. veoma detaljan u opisu uočenih povreda (lokalno otok i paraptrolno bolna pokretljivost u desnom koljenu, lateralno otok prečnika 1 cm), dok u opisima podnosoca pritužbe izostaje detaljan opis povreda u odnosu na faktičko stanje, na šta je takođe ukazano postupajućem tužiocu”, navodi se u Izvještaju.

Ksenija Milović, predsjednica Opštinskog odbora Demosa u Nikšiću kaže da iz Izvještaja Ombudsmana proizilaze tri zaključka.

“Prvo, zbog slijepog služenja DPS-u pojedini ljekari su pogazili Hipokratovu zakletvu. Doktor Ilija Ašanin u ovom slučaju ne konstatuje i ne upisuje sve povrede nanesene maloljetnom licu. To je vrhunac degradacija profesionalne etike. Drugo, mržnja, ucjena, zastrašivanje odlazeći vlasti navodila je zdravstvene radnike, kao što je slučaj doktora Ašanina, da modifikuju izvještaj koji je glavni osnov za reagovanje nadležnih organa u slučajevima upotrebe sredstava prinude od strane policije. Odnosno, ovakvi izvještaji su omogućili da se izbegne i umanji odgovornost onih policijskih službenika koji su, gazeći zakon i policijsku etiku, kršili ljudska prava neistomišljenika odlazeće vlasti”, smatra ona.

Takođe dodaje da iz Izvještaja proizilazi da, kako je rekla, instrumentalizovani zdravstveni radnici nijesu sprovodili jednak tretman prema svima.

“Jedan pristup je važio za pojedine policijske službenike, a sasvim drugi za građane, uključujući maloljetna lica. Efekat posljednjeg navedenog je posebno štetan jer se policija ne doživljava kao služba javne uprave kojoj je povjereno čuvanje javnog reda i mira, već kao instrument vladajućih struktura za obračunavanje sa političkim neistomisljenicima”, dodaje.

Mitrović je, nakon svega iznesenog, pozvao nadležnog tužioca da ovaj slučaj objektivno sagleda.

“To je krivično djelo falsifikovanje službene isprave. Snažno apelujem i spreman sam da dokumentovano pomognem da ovaj slučaj dobije pravno institucionalni epilog. To je naš imperativ”, poručio je on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine Nikšić na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića zakazana je u četvrtak, 18. jula, sa početkom u 13 časova.
Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.