Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate: Sveti Vasilije da bude zaštitnik grada

demokrate_nk1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.05.2016. u 13:53

Odbornici Demokratske Crne Gore u nikšićkom Parlamentu, Veselinka Peković i Milivoje Zarubica, zatražili su zvanično da se 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, proglasi za Dan zaštitnika grada.

Predsjednik Opštinskog odbora te partije, Momo Koprivica, kazao je da je Dan Svetog Vasilija praznik svih građana Nikšića bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i političku pripadnost.

On je napomenuo i da je ove godine jubilej - dvadesetogodišnjica, od kada su mošti Svetog Vasilija pronešene gradom.

“Dan Svetog Vasilija je svetkovina sklada. Tog dana se svi bez izuzetka usredsređujemo na ono najbolje u nama. Naša inicijativa ima pravno utemeljenje u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine Nikšić“, rekao je Koprivica povodom danas zvanično upućene inicijative Skupštini opštine Nikšić.

On je objasnio da bi se Dan zaštitnika grada, ukoliko bude prihvaćena njihova inicijativa, uredio posebnim aktom i odlukom, a Opština Nikšić bi taj praznik obilježavala uz potpuno poštovanje autonomije i državnih i crkvenih institucija, koje, kako je rekao, nijesu rivali, pa mogu i posebno da obilježavaju taj praznik.

Dodao je da je Opštinski odbor Demokrata u Nikšiću tu inicijativu jednoglasno podržao.

Na konferenciji za medije koju su Demekrate danas organizovale govorila je i Veselinka Peković.

Ona se, kao jedan od formalnih pokretača inicijative, osvrnula na pravni osnov pokretanja inicijative, navodeći pritom predlog dopune Statuta Opštine.

“U Nikšiću se na svečan način obilježava 12.maj dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, zaštitnika grada“, glasila bi formulacija u Statutu, rekla je ona.

Demokrate su danas saopštile i da će sjutra učestvovati na svečanoj litiji ulicama grada, kao i da ovom inicijativom ne žele preraspodjelu glasova, već atmosferu sklada i povjerenja u zajednici.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Kristina Šćepanović, odbornica DPS-a u Skupštini opštine Nikšić, kazala je da je skandalozna i neprihvatljiva izjava predsjednika Opštine Marka Kovačevića i poručila da mora da ode sa čela grada.
Nova srpska demokratija (NSD) izvinila se, kako kažu, "svima onima koji su u Markovim riječima pronašli ono čega nema, na šta on nije mislio i čega nije bilo i onima koji su u tim riječima upravo željeli da pronađu ono što žele da ospore i koje su te riječi, namjerene da ohrabre pomirenjem, donijele duševnu bol". Ovo su poručili iz te partije povodom govora prvog čovjeka Opštine Nikšić Marka Kovačevića na obilježavanju godišnjice bitke na Grahovcu.