Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokratski front: Podnosimo predlog za održavanje referenduma o lipama

df
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 05.07.2016. u 12:52

Odbrornici Demkratskog fronta (DF) u lokalnom parlamentu saopštili su na današnjoj konferenciji za medije da će danas podnijeti zvanični predlog za održavanje referenduma na kome bi se donijela odluka o drvoredima lipa na Trgu slobode, čija rekonstrukcija uskoro treba da počne.

Janko Milatović, predsjednik OO Nove srpske demokratije, rekao je da je ovih dana ta tema aktuelna, a ona je, kako se irazio, spakovana bez prethodne javne rasprave.

„Omladina Nove i DF-a pokrenula je inicijativu, da se rekonstrukcija ne može vršiti bez izjašnjavanja građana. Zbog toga je pokrenuta inicijativa da se održi referendum, da li su građani Nikšića da se višedecenijski zasadi lipa posijeku i prilagode potrebama opštinske vlasti, koja je bez ikakvog prethodnog izjašnjavanja odlučila da se simbol grada posiječe. Omladina Nove i DF-a podnijeće, sa 30 odsto ili 14 odbornika plus nezavisni odbornik Jovo Radulović, danas ili sjutra inicijativu za raspisivanje referenduma“, rekao je Milatović i dodao da za inicijativu postoji pravni osnov. 

”Stoga, u skladu sa članom 97 statuta Opštine Nikšić podnosimo predlog za donošenje odluke o održavanju opštinskog referenduma, kao i zbog devastacije gradskog jezgra i uništenja simbola grada, a i zbog izmještanja otvorenih šankova”, naveo je razloge inicijtive Milatović.

Potpredsjednik OO Nove srpske demokratije Marko Kovačević, osvrnuo se na izjavu sekretara Sekretarijata za uređenje prostora u Opštini Nikšić, Nebojše Adžića, u kojoj je on ocijenio da kampanja za očuvanje lipa ima političku pozadinu.

„Zar nije politička pozadina – rekonstrukcija Trga dva mjeseca pred parlamentarne izbore? Što se tiče naše političke pozadine, naveo bih primjer Kedrove avenije u Japanu, kulturnog dobra čija je sječa zabranjena zbog pobune naroda, a imamo i kod nas masline u Mirovici – Baru. Gospodin Adžić kaže da nijesmo dali stručan argument u vezi očuvanja lipa. Ja ga pitam koji stručan argument postoji uopšte da u Mirovici stoji Stara maslina, jer je najstarije drvo u Baru, a stručnijeg argumenta nema“, zapitao je Kovačević. 

”Gospodin Adžić je rekao i da su lipe nejednake i da je trebalo da se misli o asimetričnosti. O tome nije vođeno računa kada je uništavana ekonomija. Mi ćemo sve uraditi da lipe opstanu,a protiv rekonstrukcije nemamo ništa”, rekao je on.

Krivične prijave protiv Konjevića i Pejanovića

Odbornik DF-a Arsenije Lalatović osvrnuo se na zloupotrebe u biračkim spiskovima.

”Odbornici naše koalicije podnijeli su krivične prijavu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i sekretara tog ministarstva, Dragana Pejanovića, kao i drugih odgovornih lica zbog nezakonitog premještanja birača sa biračkih mjesta”, saopštio je on i naveo primjere građana koji su im se obratili.

„U prethodnom periodu javio se veliki broj građana koji su dobili obavještenje o premještanju sa jednog na drugo biračko mjesto bez saglasnosti istih. Iz pouzdanih izvora a to je dnevni list Dan i dolazak velikog broja građana kod nas i njihova spremnost da potvrde da nijesu podnijeli zahtjeve, dolazimo do situacije da je veliki broj njih bez saglasnosti premješten. Imamo slučajeve u Gornjem Polju, gradskom jezgru, Dragovoljićima, Dučicama. Mi smatramo da se iza svega krije zloupotreba u svrhu politike, sa ciljem zabune opozicionog biračkog tijela”, rekao je Lalatović i dodao da će već danas da predaju krivičnu prijavu na razmatranje kao i da je njihova ranija prijava za nezakonito zapošljavanje u Opštini Nikšić predata na ponovno razmatranje.

Funkcioner DF-a Vladan Raičević rekao je da je premještanje birača izazvalo kod njih potrebu da, kako je rekao, podijele sa građanima situaciju u kojoj se nalazi Demokrtska partija socijalista (DPS).

„DPS se nalazi pred ogromnim problemom kada su u pitanju oktobarski izbori. Četrdeset procenata trezvenijeg dijela te partije ne mogu motivisati na izlazak na izbore. To će odlučiti pobjednika, a to će biti opozicija. U toj partiji vlada rasulo, a mi želimo da oporavimo privredu, životni standard“, zaključio je Raičević.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.