Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demos: Egalizacioni fond spašava opštinski budžet

logodemos
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 12.12.2016. u 16:02

Iz nikšićkog opštinskog odbora Demosa upozoravaju da sopstveni tekući prihodi budžeta, koji je za narednu godinu planiran na nešto više od 20 miliona eura, dovoljni su samo da pokriju planirane tekuće izdatke i otplatu dugova. 

Prihodi su planirani na 11,8 miliona, dok su tekući izdaci planirani na devet, a dugovi 2,6 miliona eura.

„I ove godine da nije sredstava iz egalizacionog fonda koja iznose 5,3 miliona eura, donacija koje iznose 300 hiljada, kredita koji iznose 930 hiljada i prodaje opštinske imovine u iznosu od 203 hiljade ne bi se mogle izmirivati ostale obaveze koje opština ima prema institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, kapitalnim ulaganjima u opštini“, navodi se u saopštenju Demosa.

Stavka u budžetu za 2017. godinu koja je najviše porasla u odnosu na prethodnu godinu, ističu iz Demosa, su bruto zarade zaposlenih u organima lokalne uprave koje iznose skoro pet miliona, dok su bruto zarade u tekućoj godini iznosile nešto preko 4,4 miliona.

„Sredstva za isplate zarada za narednu godinu u odnosu na tekuću uvećana su za 516 hiljada. Postavlja se pitanje zbog čega je u budžetu za 2017. došlo do drastičnog povećanja iznosa bruto zarada. Da li je planirano povećanje posledica predstojećih lokalnih izbora u Nikšiću i to po oprobanom receptu jedan zaposleni 4 glasa“, ističu iz Demosa.

Napominju da je sekretar finansija Opštine Nikšić prilikom donošenja budžeta za ovu godinu kazao da će opština u narednoj godini uštedjeti 950 hiljada za iznos neisplaćenih zarada za 105 radnika koji su krajem 2015. godine napustili svoja radna mjesta kroz sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina od preko milion eura, a umjesto toga iznos bruto zarada se povećao za više od pola miliona eura.

„Tokom 2016. godine, što je Demos konstantno upoznavao crnogorsku javnost, u lokalnoj upravi Opštine Nikšić, bez javnih ustanova i javnih preduzeća je primljeno oko 120 radnika na neodređeno, 15 više nego što je kroz socijalni program napustilo lokalnu upravu svega nekoliko mjeseci ranije”, navode iz Demosa.

Oni su pozvali institucije sistema da ispitaju zapošljavanje i isplate otpremnina u lokalnoj upravi i javnim ustanovama čiji je osnivač Opština Nikšić počev od 2011. godine, jer je kroz socijalne programe isplaćeno oko 300 radnika, a opština se kreditno zadužila za oko tri miliona eura.

 

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.