Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demos: Komunalna policija zloupotrebljava zakon, kazne za parkiranje na trotoaru nadležnost MUP-a

table_opet
Čitalac portala Onogošt
  • Autor onogost.me
  • 26.07.2016. u 11:18

Iz OO Demosa navode da Komunalna policija protivzakonito piše prekršajne prijave protiv građana i kažnjava ih zbog nezakonitog parkiranja na trotoarima, a to se, kako kažu, dešava već izvjesni vremenski period.

”Polazeći od konstatacije i stanovišta da ovo zaista jeste saobraćajni prekršaj koji ne treba tolerisati, isto tako smatramo da ne treba ni tolerisati zloupotrebu prilikom sankcionisanja ove pojave”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Opštinskog odbora Demosa, Dragiša Janjušević.

Prema njegovim riječima, to se radi klasičnom zloupotrebom službenog položaja, pozivajući se na član 323, a u vezi sa članom 60, stav 1, tačka 13 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, što se, kako dodaje, i navodi u Prekršajnim nalozima u koje su imali neposredan uvid.

”Po ovim članovima Zakona na koje se pozivaju, stvarnu nadležnost ima Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno njihove nadležne inspekcije, a ne nikako Komunalna policija, što smo ustanovili konsultujuću veliki broj eksperata iz ove oblasti”, kaže se u saopštenju i dodaje da se na ovaj način grubo krši zakon.

Kako se dalje navodi, zloupotreba službenog položaja se tako pretvara u praksu.

”Rezultat je činjenica da je ovakvih prekršaja napisano blizu 8.000(osam hiljada) po našim saznanjima, što je dokaz jedne velike zloupotrebe”, stoji u saopštenju.

”Zato, apelujemo na građane Nikšića, da kada ispod svojih brisača pronađu Obavještenje o podizanju prekršajnog naloga kod Komunalne policije gdje su dužni da u roku od osam dana plate 33 eura, ili  50 eura ako to urade kasnije, ne rade ni jedno niti drugo, već da se opredijele za sudsko odlučivanje kod Suda za prekršaje – odjeljenje Nikšić”, pozvao je Janjušević.

Takođe, on je pozvao građane da sve savjete u vezi ove problematike mogu dobiti u kancelarijama Demosa u Nikšiću, u Ulici Novice Cerovića br. 12, svakim radnim danom u periodu od 10 do 13 časova.

”Isto tako, pozivamo nadležne organe da preispitaju rad Komunalne policije u ovoj oblasti, kako bi se već jednom prestalo sa ovom praksom i kako bi se precizirale svačije nadležnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Vlahović odbacuje optužbe

Nakon saopštenja Demosa u kome se navodi da je izdavanje prekršajnih prijava za nepropisno parkiranje na trotoaru u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne Komunalne policije, oglasili su se iz te institucije.

Načelnik Komunalne policije Zdravko Vlahović rekao je da je Zakon o komunalnoj policiji stupio na snagu u oktobru 2015. godine.

”Prema tom zakonu, Komunalnoj policiji data je nadležnost za pisanje kazni prilikom parkiranja na trotoarima, javnim površinama i neuređenim i uređenim, na pješačkim prelazima, pet metara ispred i iza pješačkog prelaza, dok je za kazne na ostalim djelovima saobraćajnica nadležan MUP. Inače, ti poslovi su preneseni odlukom Vlade svim komunalnim policijama. Ovdje nema nikakve zloupotrebe zakona”, naglasio je on za naš portal reagujući na optužbe iz Demosa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci