Demos: Nikšić nekad simbol ekspanzije, danas grad u kome treba razvijati kulturu

logodemos
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2016. u 12:03

Nikšićki odbor Demosa kritikovao je potpisivanje Ugovora o saradnji između Opštine Nikšić i Ministarstva kulture kao dokaz i priznanje da je Nikšić, od grada koji je bio simbol sveukupne društvene ekspanzije i razvoja, postao grad u kome je potrebno razvijati kulturu.

U saopštenju koje potpisuje funkcioner ove stranke, Dragiša Janjušević, navodi se da taj politički hibrid i pokušaj neće imati nikakve domete, jer nema pretpostavke za stvaranje samoodrživog kulturnog života u ovom gradu.

”On ne stvara pretpostavke za institucionalizaciju kulture,već  je na najbrutalniji način partitokratizuje. On kulturu pretvara u najjeftiniji  politički i partijski  marketing”, stoji u saopštenju.

”Nije potrebno nabrajati imena koja su obilježila oblasti filmske umjetnosti, književnosti, muzike, slikarstva, vajarstva, ali je potrebno naglasiti da je Nikšić grad koji nema bioskop, a nekada je imao četiri. Grad i gradjani umjesto srušene zgrade Pozorišta, koje je nekada bilo crnogorski „hram kulture“ dobijaju poslovni centar u izgradnji. U Nikšiću su se nekad okupljala i sastajala najznačajnija imena jugoslovenske i evropske književnosti ,i  koji je svojim duhom plijenio mnoge da u njemu  izadavaju svoja djela kao što je bio  Tin Ujević, kao kompenzaciju za to dobio je  pregršt  kladionica i kafića, da u njima mladi ljudi testiraju svoje raskošne  talente”, dodaje Janjušević.

Navodi se i da je Nikšić svojim kulturnim i sportskim potencijalom osvajao ne samo crnogorski prostor, već regionalni i evropski, danas postao grad u kome treba na jedan vještački način  i  simulacijom sanirati štetu partijskih istomišljenika i  prethodnika, kako bi se pokazala briga o gradu koji je nekada bio motor crnogorskog razvoja.

”Za početak bi bilo dobro, makar, dodijeliti ulicu velikanu svjetske kinematografije, Živku Nikoliću, čije se rješenje i odluka toliko odlaže”, zaključuje se u saopštenju Demosa.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. To je saopštio poslanik DPS-a Andrija Nikolić. On je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.
Odbor za bezbjednost i odbranu podnijeće krivičnu prijavu protiv nepoznatog člana koji je, kako se sumnja, odao tajne podatke sa zatvorene sjednice novinaru jednog dnevnog lista. Odluka je donešen sa osam glasova za, dok je jedan bio protiv. Odbor je prije toga saslušao vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore, general-majora Rajka Pešića, prije stupanja na funkciju.