Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demos: Nikšić nekad simbol ekspanzije, danas grad u kome treba razvijati kulturu

logodemos
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2016. u 12:03

Nikšićki odbor Demosa kritikovao je potpisivanje Ugovora o saradnji između Opštine Nikšić i Ministarstva kulture kao dokaz i priznanje da je Nikšić, od grada koji je bio simbol sveukupne društvene ekspanzije i razvoja, postao grad u kome je potrebno razvijati kulturu.

U saopštenju koje potpisuje funkcioner ove stranke, Dragiša Janjušević, navodi se da taj politički hibrid i pokušaj neće imati nikakve domete, jer nema pretpostavke za stvaranje samoodrživog kulturnog života u ovom gradu.

”On ne stvara pretpostavke za institucionalizaciju kulture,već  je na najbrutalniji način partitokratizuje. On kulturu pretvara u najjeftiniji  politički i partijski  marketing”, stoji u saopštenju.

”Nije potrebno nabrajati imena koja su obilježila oblasti filmske umjetnosti, književnosti, muzike, slikarstva, vajarstva, ali je potrebno naglasiti da je Nikšić grad koji nema bioskop, a nekada je imao četiri. Grad i gradjani umjesto srušene zgrade Pozorišta, koje je nekada bilo crnogorski „hram kulture“ dobijaju poslovni centar u izgradnji. U Nikšiću su se nekad okupljala i sastajala najznačajnija imena jugoslovenske i evropske književnosti ,i  koji je svojim duhom plijenio mnoge da u njemu  izadavaju svoja djela kao što je bio  Tin Ujević, kao kompenzaciju za to dobio je  pregršt  kladionica i kafića, da u njima mladi ljudi testiraju svoje raskošne  talente”, dodaje Janjušević.

Navodi se i da je Nikšić svojim kulturnim i sportskim potencijalom osvajao ne samo crnogorski prostor, već regionalni i evropski, danas postao grad u kome treba na jedan vještački način  i  simulacijom sanirati štetu partijskih istomišljenika i  prethodnika, kako bi se pokazala briga o gradu koji je nekada bio motor crnogorskog razvoja.

”Za početak bi bilo dobro, makar, dodijeliti ulicu velikanu svjetske kinematografije, Živku Nikoliću, čije se rješenje i odluka toliko odlaže”, zaključuje se u saopštenju Demosa.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.