Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demos: Župa da bude gradska opština

zupa1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.07.2016. u 11:32

Ivan Mićković, predstavnik Mladih Demosa u Župi Nikšićkoj, ocijenio je da ta mjesna zajednica ima sve uslove da dobije status gradske opštine. 

On je naveo da je već duže vremena zapostavljena ta, po njegovim riječima, realna mogućnost, s obzirom na činjenicu da je Župa jedan od najbogatijih predjela, ne samo nikšićke, već i cjelokupne crnogorske teritorije.

''Zbog fakticiteta da se nikšićka Župa nalazi u središnjem dijelu Crne Gore, i izdvaja  svojim regionalnim položajem, specifičnim prirodnim karakteristikama, ona predstavlja duboku kotlinu, koju je usjekla rijeka Gračanica u moćne antiklimale Vojnika i Prekornice. Zahvaljujući  pogodnom geografskom položaju  i dobroj klimi Župa ima velike potencijale za razvoj kako poljoprivrede tako i privredne djelatnosti. Veliko bogatstvo ruda, šuma, pašnjaka, pijeska i drugih prirodnih potencijala daju joj za pravo da Župa ima status opstine'', obrazložio je Mićković.

On se u saopštenju osvrnuo i na loše stanje putne infrastrukture u Župi.

''Pogoršanjem putne infrastrukture, koju su jednim dijelom uništili Rudnici boksita, kao i preduzeća koja se bave eksploatacijom šume i pijeska, došlo je do velikih problema zbog pucanja jednog dijela kolovoza, na više mjesta u selu Liverovići, što predstavlja veliku opasnost po bezbjednost saobraćaja'', napomenuo je on.

Takođe, istakao je, eksploatacija velikog šumskog bogatstva nije se pravilno odvijala, pa je došlo do problema nedostatka šume i nestanka drva za ogrjev.

''Na župskim katunima Lukavica, Bare Bojovića, Ćeranića gora gdje su veliki pašnjaci i oranice, javlja se problem slabe infrastrukture (putevi, struje i sl.), što smanjuje ulaganja, a samim tim i prinose od poljoprivrednih djelatnosti'', upozorava Mićković i dodaje da Župa posjeduje mogućnost razvoja turizma, naročito planinskog i seoskog, što bi doprinijelo boljem materijalnom statusu mještana.

On smatra da postoje sve predispozicije da Župa dobije status gradske opštine.

''Iz svega navedenog, kao i činjenice da se decenijama od strane aktuelne vlasti zloupotrebljavaju izuzetni potencijali i resursi Mjesne zajednice Župa, zaključuje se da Župa posjeduje sve predispozicije da poprimi status opštine, koja bi se više zalagala za život njenih mještana kao i za razvoj privrede, poljoprivrede i kulture u njenim selima'', zaključio je Mićković.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.