Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DHP se zalaže za demokratsku, pravnu, ekološku i razvijenu državu

PR centar
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2022. u 15:02
Bivši premijer Zdravko Krivokapić predstavio je danas s nekadašnjim šefom ANB-a Dejanom Vukšićem Demohrišćanski pokret.

Elementarni cilj Demohrišćanskog pokreta (DHP) je promjena sistema vrijednosti, da umjesto nemoralne etike caruje iskonska moralna etika u čitavom društvu i u politici, poručeno je danas na predstavljaju pokreta.

Krivokapić je kazao da se taj pokret bazira na na hrišćanskim vrijednostima i izvornim vrijednostima demokratije.

„Na ovaj način se širi politički ambijent Crne Gore i nadamo se da ćemo doprinijeti uzdizanju političke kulture“, rekao je Krivokapić na pres konferenciji.

On je pojasnio da je simbolika znaka nastala po uzoru na triketu koja u hrišćanskom poimanju predstavlja Svetu Trojicu i iskazuje jedinstvo tri dijela Svete Trojice.

„Na vrhu se nalazi Bogordičin cvijet, bijeli krin, kao veza sa najvećim brojem hramova u Crnoj Gori i sa porukom da Majka Božja čuva Crnu Goru. Dvije boje koje su specifične su nastale na po uzoru na boju Vaskrsenje i vizintijsko plavo. Tako da trojsvo našeg pokreta je zasnovano na demokratiji, hrišćanstvu i kao mjeri toga presjeka slobodi“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, DHP  tretira čovjeka kao Božije stvorenje, koji slobodno razvija svoju individualnost, a istovremeno doprinosi kvalitetnijem I boljem životu.

„Svaki čovjek ima pravo na dostojanstvo i poštovanje, na taj način se preobražava naš odnos, podstiče saradnja, razumijevanja, poštovanja i neosudjivanja. Demohrišćanski pokret se zalaže za demokratsku, pravnu,  socijalnu, ekološku i razvijenu državu. To je jedini put da se obezbijedi istinska ljudska ostvarenost“, poručio je Krivokapić.

Ukazao je da je trenutna politička haotična situacija nastala kao proizvod osmišljene akcije onih koji su izigrali izbornu volju građana na izborima 30. avgusta „i koji su na osnovu brojnih unutrašnjih i spoljašnjih dogovora doveli sve nas u skoro beznađe“.

„Taj zaludni posao je i nastao kršenjem Ustava i ustavne procedure, pa pored vidljive dosadašnje pojedinačne političke korupcije na djelu je kolektivna politička korupcija, u kojoj su saučesnici i politički subjekti i oni poslanici koji su glasali za neustavnu 43 Vladu“, rekao je Krivokapić.

Smatra da je, kada država postane „dječja igraonica“, sve moguće.

Poručio je da je budućnost Crne Gore prosperitet u kome neće biti zaboravljeni obični građani.

Vukšić je rekao da je odluku o formiranju tog pokreta donijela grupa odvažnih i hrabrih ljudi, ostvarenih u privatnim i drugim sektorima, na koje se ni na koji način ne može uticati.

„U ono što vjerujem i što me je krajnje opredijelilo da budem danas ovdje sa vama jeste hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca. To je osnovna stvar koja me je motivisala da se priključim ovoj grupaciji. Bez pomirenja ne možemo dalje“, istakao je Vukšić.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci