DIK naložio ponavljanje izbora na dva birališta u Šavniku

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 26.12.2022. u 16:00
Državna izborna komisija (DIK) donijela je danas novo rješenje kojim je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Šavnik ponavljanje izbora na dva biračka mjesta.

Kako je saopšteno iz DIK-a, postupajući po prigovorima nosioca izborne liste DPS-SD „Prava stvar“ Srećka Kotlice, donijeli su rješenje kojim je naloženo ponavljanje izbora na biračkim mjestima 1-Sala SO Šavnik i 14-Kafana Kruševice.

“Ovim putem Državna izborna komisija apeluje na sve nosioce visokih državnih funkcija da se uzdrže od izjava kojima se afirmiše nepoštovanje zakona, ali i odluka DIK-a zasnovanih na zakonu”, navedeno je u saopštenju.

Poručuju da je rad Državne izborne komisije podložan javnoj kritici, ali to treba činiti uz poseban obzir i uz poštovanje integriteta i uloge DIK-a u sistemu, a posebno u situaciji kada Ustavni sud nema potrebnu većinu za odlučivanje po izbornim žalbama.

“Državna izborna komisija radi na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da se izbori mogu ponoviti na pojedinom biračkom mjestu, na osnovu podnesenog prigovora, kao i da nema mogućnosti donošenja odluke i poništavanja izbora u cjelini”, kazali su iz DIK-a.

U Šavniku su na biračkim mjestima Sala Skupštine Opštine i Kafana Kruševica, izbori ponavljani devet puta zbog onemogućavanja glasanja jednom broju birača, koji su prebivalište promijenili pred izbore i niza incidenata. Izbori juče nijesu održani jer OIK nije mogao da donese odluku.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).
  Pravo vrijeme za Nikšić je SAD, poručio je lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić povodom otvaranja kancelarija te stranke u Nikšiću.
  Demokratski front (DF) predao je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predlog za predsjedničku kandidaturu Andrije Mandića. Samo dan nakon što je to najavljeno, potpise podrške predali su mladi DF-a.