Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DIK naložio ponavljanje izbora na dva birališta u Šavniku

Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.12.2022. u 16:00
Državna izborna komisija (DIK) donijela je danas novo rješenje kojim je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Šavnik ponavljanje izbora na dva biračka mjesta.

Kako je saopšteno iz DIK-a, postupajući po prigovorima nosioca izborne liste DPS-SD „Prava stvar“ Srećka Kotlice, donijeli su rješenje kojim je naloženo ponavljanje izbora na biračkim mjestima 1-Sala SO Šavnik i 14-Kafana Kruševice.

“Ovim putem Državna izborna komisija apeluje na sve nosioce visokih državnih funkcija da se uzdrže od izjava kojima se afirmiše nepoštovanje zakona, ali i odluka DIK-a zasnovanih na zakonu”, navedeno je u saopštenju.

Poručuju da je rad Državne izborne komisije podložan javnoj kritici, ali to treba činiti uz poseban obzir i uz poštovanje integriteta i uloge DIK-a u sistemu, a posebno u situaciji kada Ustavni sud nema potrebnu većinu za odlučivanje po izbornim žalbama.

“Državna izborna komisija radi na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da se izbori mogu ponoviti na pojedinom biračkom mjestu, na osnovu podnesenog prigovora, kao i da nema mogućnosti donošenja odluke i poništavanja izbora u cjelini”, kazali su iz DIK-a.

U Šavniku su na biračkim mjestima Sala Skupštine Opštine i Kafana Kruševica, izbori ponavljani devet puta zbog onemogućavanja glasanja jednom broju birača, koji su prebivalište promijenili pred izbore i niza incidenata. Izbori juče nijesu održani jer OIK nije mogao da donese odluku.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci