Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DIK nije usvojio kandidaturu Milojka Spajića

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 18.02.2023. u 22:09
Državna izborna komisija (DIK) nije usvojila predlog da se utvrdi kandidatura lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore. Četiri člana DIK-a bila su protiv, četiri su bila uzdržana, dok su tri člana glasala za potvrdu kandidature Spajića. Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je da je provjerom utvrđeno da je podnosilac kandidature prikupio dovoljan broj potpisa podrške.

Mugoša je rekao da Državna izborna komisija ima dvije opcije, da zatraži da se u roku od 48 časova otklone nedostaci, ali i da se večeras izjasni o Spajićevoj kandidaturi. Mugoši je upućen zahtjev da se DIK izjasni večeras.

Oko 21.35 časova stigla su nova dokumenta DIK-u. Mugoša je potvrdio da se radi o dokumentima Policijske uprave grada Beograda, po kojima je Spajić odjavio prebivalište na Zvezdari 15. februaru 2023. godine, radi iseljenja u drugu državu.

Na zahtjev Damira Suljevića, data je pauza od pet minuta da se članovi upoznaju sa dokumentacijom.

U 21.50 časova, sjednica je nastavljena i Mugoša je saopštio da je DIK-u stigla potvrda MUP-a Srbije da je Spajić predao zahtjev 14. februara za prestanak srpskog državljanstva.

Suljević je rekao da je važno saznati kako je potvrda o odjavi prebivališta donijeta u Beogradu 15. februara, ako se zna da je to neradan dan zbog državnog praznika u Srbiji.

Vladimir Čađenović rekao je da će glasati za potvrdu kandidature Spajića, jer je to časno i viteški.

"Mojoj je političkoj grupaciji možda bio interes da Spajić ne bude kandidat ali svako zaslužuje šansu", rekao je Čađenović.

Većine, međutim, nije bilo.

Za prihvatanje kanidature Spajića bili su Nikola Mugoša, Vladimir Čađenović (Demokratska Crna Gora) i Damir Suljević (CGO).

Uzdržani su bili Miloš Giljen (DF), Nataša Prelević (DF), Milisav Ćorić (SNP) i Haris Mekić (BS).

S druge strane, protiv Spajićeve kandidature bili su Nataša Pešić (DPS), Vera Mijatović (DPS), Nikola Dedejić (DPS) i Aleksandar Jovićević (SD).

Mijatović: Ne smije biti manipulacija pravnim sistemom

Na početku sjednice, članica DIK-a Vera Mijatović kazala je da za predsjednika može biti biran crnogorski državljanin za koga su Ustavom predviđeni posebni rezidencijalni mehanizmi.

Ona je rekla da ne smije biti manipulacije sa pravnim sistemom, jer je kandidat životne ciljeve fokusirao u drugim državama, pa ispada da je potvrda o prebivalištu formalan dokument, koji ne odgovara stvarnom stanju.

"Ne smije se zanemariti da ovaj kandidat ima dva prebivališta i dva državljanstva", naglasila je Mijatović.

Giljen: Nejasna situacija, biću uzdržan

Miloš Giljen kaže da DF ne želi da arbitrira u nejasnoj pravnoj situaciji. On je rekao da će biti uzdržan, zbog nepotpune situacije i nejasne pravne stvari.

"Imajući to sve u vidu, biću uzdržan", rekao je Giljen.

Milisav Ćorić kaže da neki potencijalni kandidati imaju poslovne odnose u zemljama kao što su UAE i Engleska, pa bi dobro bilo to i provjeriti. On smatra da je problematično što su provjere tražene za jednu destinaciju, što ukazuje na selektivan pristup.

"Do 26. februara, nećemo moći da provjerimo i sve druge kandidate. Imamo različitu dokumentaciju o više osoba koje jesu ili su potencijalni kandidati", rekao je Ćorić.

Čađenović: Da se izjasnimo večeras

Vladimir Čađenović naglasio je da traži da se večeras glasa o potvrđivanju Spajićeve predsjedničke kandidature.

Nikola Mugoša kaže da DIK potvrđuje kandidaturu na osnovu dokumentacije dostavljene od nadležnih državnih organa.

"Informacija koja je pružena od RIK Srbije, odnosno od MUP Srbije, navodi da Spajić ima samo prijavljeno prebivalište, bez navođenja vremenskih perioda", rekao je Mugoša.

On navodi da su provjere tražene za dvije osobe koje u tom momentu nijesu ni bile kandidati za predsjednika države.

"Čini mi se da bi postupili na arbitraran način ako ne bi potvrdili kandidaturu Spajića", naveo je Mugoša.

Jovićević: Ne treba zanemariti podatke o prebivalištu

Aleksandar Jovićević smatra da DIK podatke o Spajiću nije dobio od Mjesne zajednice Stepojevac nego od RIK i MUP Srbije.

"Prebivalište je nešto što država ne nameće, nego je stvar izvora", naveo je Jovićević, ističući da se to ne smije zanemariti.

Mugoša je kazao da se posao DIK-a najbolje poštuje poštovanjem nadležnosti samih državnih organa, a u prvom redu MUP-a.

"Podnešeno je sve što je propisano zakonom, a za svaki od ovih elemenata važi pretpostavka tačnosti", naveo je Mugoša.

On kaže se osporavanje dokumenata o prebivalištu ne može vršiti pred DIK-om.

Ćorić je rekao da imamo odluku nadležnog organa koji se tiče zaštite podataka od ličnosti koji će onda nakon nalaza dati svoj sud. Tada će, kaže, biti jasnije jesu li bili u pravu oni koji su glasali da se pošalje zahtjev RIK-u Srbije ili oni koji su bili protiv toga.

Suljević: Glasaću za kandidaturu

Damir Suljević smatra da su postupili selektivno time što su tražili podatke za samo dvije osobe. On je rekao da su, što se Spajićeve kandidature tiče, ispunjene sve pretpostavke i da u zakonu ne piše da kandidat ne može biti kandidat ako ima dvojno državljanstvo ili prebivalište u drugoj zemlji.

"S druge strane, postoji sumnja da je Spajić doveo u zabludu nadležni državni organ. Iako je ovo nejasna situacija, mislim da svakom kandidatu treba dati šansu, a o etičkom dijelu cijele priče neka sude građani. Glasaću za potvrđivanje kandidature", naveo je Suljević.

Mugoša kaže da bi odbijanje kandidature na bazi pretpostavki bio presedan.

"DIK u izbornom procesu ne primjenjuje upravni postupak, nego primjenjuje Zakon o predsjedniku Crne Gore", naveo je Mugoša.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Projekcija filma o uspješnim ženama sa invaliditetom „Treger“ biće održana večeras, sa početkom u 18 časova, u Nikšićkom pozorištu.
  Vladin tim za informacionu bezbjednost (Computer Incident Response Team - CIRT) još istražuje da li je tokom hakerskog napada na nikšićki Vodovod došlo do ugrožavanja ličnih podataka građana. Iz nikšićkog Vodovoda je 30. marta saopšteno da je njihov poslovno-informacioni sistem bio meta hakerskog napada, navodeći da su "privremeno u nemogućnosti da obavljaju određene poslove koji proizilaze iz samog sistema".