Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Drljević: Pregovarački proces sa EU prilika za razvoj lokalnih samouprava

44317436_1888614944562715_4748992253114974208_n
Tehnopolis
  • Autor onogost.me
  • 18.10.2018. u 12:44

Prema riječima glavnog pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandra Drljevića, pregovarački proces je jedinstvena prilika za razvoj lokalnih samouprava i njihovih kapaciteta.

„Veoma je važno da u lokalnim samoupravama osnažimo kapacitete za korišćenje srestava, kako bi se na određeni način pripremili za povlačenje sredstava iz evropskih strukturnih i ostalih fondova koji će biti na raspolaganju kada CG postane punopravna članica EU“, kazao je Drljević na 11. sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore, koji je održan u Nikšiću.

Drljević je istakao da integracija u EU donosi brojne koristi i mogućnosti i podsjetio da su u prethodnom periodu lokalne samouprave sprovele ukupno 65 projekata u okviru programa prekogranične i transnacionalne saradnje, čija vrijednost za crnogorske partnere iznosi oko 11 miliona eura.

„Zahvaljujući tim projektima, institucije i organizacije iz pograničnih područja su učestvovale u zajedničkim aktivnostima u oblasti poljoprivrede, turizma, ekonomije, istorijskog i kulturnog nasljeđa, socijalne inkluzije, kao i brojnim drugim aktivnostima koje su unaprijedile kvalitet života građana“, podsjetio je Drljević.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, kazao je da bi Crna Gora osigurala i održala status jednog od predvodnika u procesu pristupanja EU, mora sprovoditi vladavinu prava, ali i ih i svrstati kao prioritete u procesu, kao i raditi i na profesionalizaciji i depolitizaciji javne službe, što se postiže unaprjeđenjem  kapaciteta ljudskih resursa.

„EU je uložila u razne projekte oko sedam miliona eura, a jedan od primjera jeste saniranje crne ekološke tačke, odnosno, rehabilitacija deponije u blizini Cetinja. Takođe, skrećemo pažnju na zaštitu Skadarskog jezera i Solane u Ulcinju u procesu pristupa EU, a za Crnu Goru je u najboljem interesu da ih zaštiti zbog generacija koje dolaze“, poručio je Orav.

Član Komiteta regiona i izvjestilac o Paketu proširenja EU Franco Jacop  kazao je da svaki dobar i ambiciozan proces mora da uključi  saradnju regionalne i lokalne vlasti.

“Ovaj proces nije lak, sastoji se iz više poglavlja i pregovora. Veoma je značajno da zemlje kandidati pojačuju decentralizaciju administracije ”, naglasio je Jacop. 

Članica Opštinskog vijeća Hudding, Jelena Drenjanin, kazala je da je Crna Gora puno uradila na evropskom putu, ali da, kao i ostale države, ima još da radi, jer je to stalni proces. 

„Treba imati hrabrosti i sprovesti neke, možda, i bolne reforme. Spremni smo da zajedno idemo dalje i gradimo jaku Evropu, a demokratija je njena kičma“, poručila je ona.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da lokalne uprave imaju zapaženu ulogu kada su u pitanju zakonske reforme i izgradnja institucija. Ukazao je na bogatu kulturno – istorijsku ponudu Nikšića i povoljnosti koje grad pod Trebjesom posjeduje za razvoj i investiciona ulaganja. 

„Nikšić je strateški veoma dobro pozicioniran u Crnoj Gori i predstavlja sponu juga i sjevera. Brojni prirodni resursi i potencijali, kulturno-istorijsko nasljeđe, razvijena metalurška i prehrambena industrija, naš grad čine veoma interesantim za razvoj turizma, razne investicije i ugodan život. Sve to našu opštinu i državu preporučuje i svrstava u evropsku porodicu naroda”, poručio je Grbović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, koji je predsjedavao sjednicom, kazao je da iako je potpuno uključivanje lokalnog nivoa u pripremni proces važan preduslov za uspješan proces pristupa, važnost lokalne samouprave u pomenutim procesima i dalje nije u dovoljnoj mjeri prepoznata. 

”Nekako se zanemaruje da su lokalne uprave takođe dio javne uprave koja pruža usluge građanima, sa važnim zadacima i zakonskim obavezama kako u procesu evropskih integracija tako i nakon pristupanja i učlanjena u Evropsku uniju”, kazao je Kašćelan.
Učesnici sastanka su, tokom dvije tematske sesije, razgovarali o upravljanju ljudskim resursima na lokalnom nivou i značaju zaštite prirodne i kulturne baštine.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.