Drugi dan REACT-a: NATO kao garant bezbjednosti na Zapadnom Balkanu

norvezanin
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 07.09.2016. u 06:26

Juče, drugog dana REACT kampa na Ivanovim Koritima, zaključeno je da region ne može imati bolju garanciju bezbjednosti od ulaska svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO Alijansu.

“Tokom jučerašnjih sesija diskutovalo se o zemljama u regionu na putu ka evroatlantskim integracijama sa Milošem Šolajom, profesorom na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i Irinom Rizmal iz Centra za evroatlantske studije iz Beograda. Potom o Zapadnom Balkanu između Zapada i Istoka i različitim aspektima NATO članstva o kojima su, osim navedenih predavača, sa studentima diskutovali Tore Anderson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške u  Beogradu, Savo Kentera predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori, Robert Mikac, profesor na Univerzitetu u Zagrebu i Olivera Injac, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica”, poručuju iz ALFA Centra.

Dodaju i da se na panelu “Zemlje regiona na putu ka NATO-u” Tore Anderson posebno osvrnuo na reforme koje je sprovela Crna Gora u cilju ispunjenja standarda Alijanse.

“Crna Gora je uložila ogromne napore u reforme u svim oblastima, naročito u oblasti odbrane. Norveška je bila partner Crnoj Gori posljednjih godina i mi i dalje podržavamo napore koje ulaže iako su postignuti rezultati veoma vidljivi”, kazao je Anderson.

Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori, rekao zaključio je da je 2. decembar istorijski dan za Crnu Goru.

“Tog dana se Crna Gora okrenula Zapadu, iako je njena spoljna politika vjekovima bila vezana za Istok. Region ne može imati bolju garanciju bezbjednosti od ulaska svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO Alijansu”, poručio je Kentera.

REACT 2016 se nastavlja i sjutra kada će izlaganje imati Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije, Miodrag Lekić, predjsednik Demos-a, generalka Žizel Vilc, komandant NATO štaba u Sarajevu i Robert Pščel iz NATO odsjeka za javnu diplomatiju. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Da li je crnogorsko društvo zarobila politika? Sagovornici TVCG, univerzitetski profesori odgovaraju, da jeste. Otrovala nas je, poručuju, do te mjere da sve više mrzimo. I to je valjda alarm da kažemo dosta, i okrenemo se sebi.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je Skupštini dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini nakon što mu ga je predsjednica parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.
Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović vratila je crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću zahtjev da se održi vanredna sjednica parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini.