“Državni organi zakazali ako su prihvatali prijave prebivališta onima koji ne ispunjavaju uslove”

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 23.11.2022. u 08:08
U slučaju izbora u Šavniku državni organi su zakazali ako su prihvatali prijave prebivališta licima koja nijesu ispunjavala uslove, to jeste, koja se nijesu nastanila u opštini gdje su podnijela prijavu sa namjerom da tu stalno žive, koja nije središte njihovih životnih aktivnosti i sa kojom nemaju trajnu povezanost, ocijenio je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović.

On je rekao da je prebivalište mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojim ima trajnu povezanost.

“Ranije je, prije odlučivanja o zahtjevu za prijavu prebivališta, vršena provjera kojom se utvrđivalo da li se lice koje je podnijelo prijavu nastanilo u mjestu gdje prijavljuje prebivalište sa namjerom da tu stalno živi. U slučaju kada se utvrdi da ti uslovi nijesu ispunjeni, zahtjev za prijavu prebivališta se odbijao. Očigledno je da u slučaju sumnji u tzv. izborni inžinjering takve provjere nijesu vršene i zahtjevi za promjenu prebivališta su prihvaćani bez izuzetka”, kazao je Radulović.

Kako je upozorio, to je, uz odsustvo tzv. rezidencijalnog uslova koji je Ustavni sud ukinuo u novembru 2020. godine, dovelo do brojnih promjena prebivališta prije održavanja izbora.

“Što ukazuje na sumnje da su te promjene motivisane namjerom da se glasa na izborima u opštini gdje se prijavljuje prebivalište. Formalno-pravno, sva lica kojima je prihvaćena prijava prebivališta u nekoj opštini imaju pravo i da glasaju na lokalnim izborima u toj opštini. Država, odnosno nadležni organi su u obavezi da tim licima omoguće da to svoje pravo ostvare. Neprihvatljivo je da pojedinci ili grupe odlučuju ko ima ili nema pravo glasa i da sedmicama onemogućavaju održavanje izbora”, kaže naš sagovornik.

Kako ukazuje, u slučaju izbora u Šavniku državni organi su zakazali prvo ako su prihvatali prijave prebivališta licima koja nijesu ispunjavala uslove, odnosno koja se nijesu nastanila u opštini gdje su podnijela prijavu sa namjerom da tu stalno žive, koja nije središte njihovih životnih aktivnosti i sa kojom nemaju trajnu povezanost.

“Nakon toga, državni organi zakazali su i konstantnim propuštanjem da svim licima koja imaju biračko pravo omoguće da to svoje pravo ostvare. Sve navedeno ukazuje na ozbiljnu nesposobnost institucija da obezbijede primjenu zakona, uz zabrinjavajuće odsustvo bilo kakve odgovornosti kako na strani onih koji krše zakon, tako posebno i na strani onih koji su dužni da obezbijede njegovo sprovođenje, ali to ne čine”, zaključio je Radulović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sedam mjeseci rada 43. Vlade Crne Gore, bez obzira na nepovoljne globalne ekonomske izglede i visoku neizvjesnost, obilježili su brojni rezultati na različitim poljima, saopštila je danas sekretarka Opštinskog odbora GP URA Nikšić Anđela Mijanović.
  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.