Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanović: Crna Gora pokazala državnu, profesionalnu i društvenu odgovornost

5de105b4-de84-40e1-8bf4-20590a0a0a64-milo-djukanovic-i_1118x745
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 16.04.2020. u 07:22

Crna Gora je pokazala da može pravovremeno, kompetentno i efikasno da reaguje na pandemiju koronavirusa. Svi zaposleni u zdravstvu pokazali su izuzetan stepen posvećenosti, profesionalnosti i kompetentnosti da se suoče sa svim aspektima krize koju nam je nametnuo koronavirus, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

"To je i državna, profesionalna i društvena odgovornost. Država je, ne samo pravovremenim postavljanjem zdravastvenog sistema, pokazala da je u stanju da pravovremeno, kompetentno i efikasno reaguje na ovakve izazove", poručio je Đukanović.

On je pohvalio građane da disciplinovano prihvataju sve instrukcije stručnih institucija, ali i odluke nadležnih organa.

Kako je kazao predsjednik, da je većinu ljudi neko prije mjesec i po pitao da li će se crnogorski zdravstveni sistem uspješno ponijeti sa izazovom koronavirusa, većina bi kazala da ćemo biti na mnogo većim iskušenjima.

“Ne želim da umanjim težinu iskušenja sa kojim smo se suočili, ali želim da potenciram sposobnost države, ne samo adekvatno se pripremajući i dajući potporu zdravstvenom sistemu, da se izbori sa ovom pandemijom. Kao građani Crne Gore imamo razloga da budemo zadovoljni. Pokazuje se da 14 godina od obnove nezavisnosti nijesu uludo potrošeno vrijeme, smatra Đukanović.

Odličan posao su, smatra, uradili Vojska Crne Gore, policija, ali i prosvjeta koja se veoma brzo adaptirala na novi sistem nastave.

Crna Gora je, naglašava, imala vremena da se dobro pripremi kako bi se uhvatila u koštac sa pandemijom.

“Imali smo koji dan na raspolaganju za pripremu, ali to ne umanjuje zaslugu ljudi, od onih u izvršnoj vlasti do pripadnika zdravstvenog sistema da su obavili sve neophodne pripreme kako bi naš sistem bio spreman da se ponese sa izazovima tokom trajanja krize, ali i nakon toga. Uspjeli smo da prevaziđemo problem snabdijevanja medinskih sredstava. Posebno potenciram zahvalnost donatorima, kako onima iz unutrašnjosti Crne Gore, koji su pokazali nama svojstvenu humanost, ali i vrijednost onoga što su za nas uradili inostrani prjatelji, investitori”, navodi Đukanović.

Nije bilo realno za očekivati da ćemo proći bez obolijevanja i smrtnih slučajeva.

“Nema života pod staklenim zvonom ni za mnogo veće države nego što je Crna Gora. Nismo mogli izbjeći pandemiju. Kod nas je broj smrtnih slučajeva najniži u regionu, proporcionalan broju stanovnika i ostaje samo da se nadamo da se bolest ne raširi i samim tim uveća smrtnost”, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da će se pandemija koronavirusa negativno odraziti i na ekonomiju Crne Gore, ali da je ipak optimista.

“Nemam dilemu da ćemo izaći iz krize, samo je pitanje kojom dinamikom. Sada moramo da pripremamo ekonomske pakete podrške kako bi dan poslije epidemije mogli vratiti ekonomiju na pravi put”, ističe Đukanović.

Pored postojeća dva, potrebno je, kako smatra predsjednik, pripremiti treći ekonomski paket mjera pomoći.

“Vjerujem da će se sljedećeg mjeseca donijeti odluke koje će biti o presudnog značaja za narednu deceniju”, kazao je Đukanović.

Crna Gora, smatra, mora pojačati ponudu i proizvodnju, a toga nema bez rasta investicija.

“Zato moramo nastaviti sa unapređenjem klime prema investitorima, kako bi ih stimulisali da investiraju”, naveo je Đukanović, dodajući da će se svijet oporaviti kroz bolje korišćenje bankarstva i energetike.

Komentarišući pojedine kritike, kazao je da smatra da ga u javnosti ima koliko treba, te da vjeruje da će se u bliskoj budućnosti održati redovni parlamentarni izbori.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju danas kojim Crna Gora pravi veliki korak naprijed u pregovorima sa EU. To je rekla nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine zakona.