Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

EPCG: Kadrovi URE nijesu poštovali biznis plan, saniramo posljedice njihovih loših poteza

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 09.07.2024. u 22:21
Iz Elektropriverede Crne Gore (EPCG) saopštili su da smo imali priliku da vidimo koliko su nekompetentni kadrovi koje je URA favorizovala, a posljedice njihovih loših poteza i danas saniraju.

Oni su reagovali na saopštenje URE, koja je ranije danas komentarišući raspisani javni poziv EPCG, koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Željezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura, da bi "poštenije bilo da su ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne'".

GP URA: Mujović i Đukanović nekome očigledno obećali zakup Željezare

Reagovanje EPCG prenosimo integralno:

„EPCG osjeća potrebu da se, javnosti radi, oglasi povodom današnjeg istupa Ujedinjene reformske akcije (URA).

U nekim drukčijim okolnostima, ne bi bilo potrebe da se osvrćemo na istupe pojedinaca i organizacija koje, očito, imaju manjak osjećaja kada je riječ o odgovornosti za javno iskazane riječi, ali smo, kao predstavnici najvažnije kompanije u državi, dužni da ukažemo na jednu vrlo problematičnu praksu u dijelu koji se odnosi na potrebu nekih političkih aktera da, preko leđa EPCG, njenog poslovodstva i zaposlenih, stiču jeftine političke poene.

Tako URA ispoljava sumnju u korupciju, ne štedeći riječi u pogledu hvalospjeva 43. Vladi Crne Gore, u a vezi sa kupovinom imovine Željezare. Istine radi, podsjetićemo javnost na činjenicu da 43. Vlada Crne Gore niti je kupila niti je mogla da kupi imovinu Željezare, već je to, svojim sredstvima, učinila EPCG. Lako provjerljivo kroz analizu akata koji su doveli do tog čina i, u krajnjem, podatka koji se odnosi na kupoprodaju i vlasništvo nad imovinom. Poražavajuće je, međutim, to što URA potcjenjuje inteligenciju javnosti i građana, pa im plasira neistine o prirodi aranžmana sa Tosčelikom. Ne manje važno, sve skorašnje aktivnosti u vezi sa Željezarom u značajnoj mjeri su posljedica činjenice da bivši menadžment Željezare - instaliran i podržavan upravo voljom URA-e - nije poštovao biznis plan, što je dovelo do niza problema u funkcionisanju. S druge strane, mi smo danas u prilici da, posredstvom aranžmana sa renomiranim partnerima, omogućimo Željezari ostvarenje punog radnog kapaciteta, a zaposlenima sigurnu egzistenciju.  Smatramo, dakle, da URA, kao organizacija koja je, za vrijeme vršenja vlasti u Crnoj Gori, načinila značajnu štetu privrednom sistemu, a naročito energetici, nema kredibilitet da bilo kome drži predavanja o tome šta i kako treba raditi. Jer, imali smo priliku da vidimo koliko su nekompetentni kadrovi koje je URA favorizovala, a posljedice njihovih loših poteza i danas saniramo. Iz obilja “genijalnih” nauma kadrova URA-e, za ovu priliku izdvajamo podsjećanje na ideju o investiranju 6 miliona u pokretanje proizvodnje, iako je to bilo nemoguće i sa stručnog i sa zakonskog aspekta. Da i ne govorimo o lošim ugovorima o zakupu ex-menadžmenta, kojim je, ponavljamo, kadrovala upravo URA. Mi sada, preko javnog poziva, nastojimo da dođemo do ozbiljnog partnera, koji bi, kroz značajan mjesečni zakup, omogućio valjan razvoj Željezare. Nema nikakve sumnje u to da ćemo uspjeti, a gospodi koja su svoje neznanje i loše namjere ispoljavali dok su bili na najuticajnijim pozicijama predlažemo da, uz dozu nužne samokritike, razmisle zbog čega su došli do toga da nemaju nikakav uticaj na društvene tokove.

Uvažavamo, naravno, svačije pravo da učestvuje u javnom životu, ali ćemo, cijeneći važnost EPCG za privredni sistem Crne Gore, uvijek i bezuslovno odgovoriti na svaki neutemeljeni napad. Jer, naš posao je da kompaniju koju su gradile generacije naših predaka vodimo uspješno i u što boljem stanju predamo u nasljeđe budućim generacijama. Razumijemo da tako nešto ne mogu da shvate oni koji razmišljaju od danas do sjutra, ali je nama, razumjećete, opšti interes uvijek iznad svih partikularizama“, zaključuje se u saopštenju EPCG.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Ovi iz URE su potpuno nesposobni ali vi koji ookusavate dokazati da ste drugaciji ste tragikomicni. Svi ste vi gomila politicara koja ne umije zaraditi petoparicu u realnom sektoru. Ne bih vam dao svima zajedno sa sve dpsom dvije ovce da cuvate…

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura
  Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja poslanika na posebnim sjednicama Skupštine posvećenim premijerskom satu 19. i 26. jula.