Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Eraković: Incident u Nikšiću ogolio spregu djelova države i paramilitantnih crkvenih grupa

  • Autor onogost.me
  • 15.07.2022. u 12:16

Predsjednik nikšićkog odbora DPS-a Zoran Vukićević kazao je da je skup u organizaciji NVO Forum slobodnih građana "Luča" bio najavljen već sredinom maja, kada je i podnijet zahtjev lokalnoj upravi za zauzimanje javne površine i postavljanje bine.

 

Vukićević je na konferenciji za medije, koja je organizovana povodom dešavanja u Nikšiću 13. jula, kazao da je jasna namjera predsjednika Opštine Marka Kovačevićeva da “iznenada slavi Dan državnosti, koji prošle godine nije ni pomenuo”.

Kako je kazao Kovačević je najavio proslavu petrovdanskog vašara, pa kada to nije naišlo na odobravanje zakazao koncert.

“Uz to, drznuo se Kovačević da vrijeđa građane, kleveta i podiže tenzije u gradu. Znao je Kovačević da građanska Crna Gora svoje praznike slavi dostojanstveno i mirno. Znao je to, pa je angažovao one koje inače angažuje, onda ih nagradi radnim mjestima u lokalnim i opštinskim preduzećima”, kazao je Vukićević pozivajući Demokrate i URU da otkažu podršku Kovačeviću.

Incident u Nikšiću na Dan državnosti ogolio je spregu djelova države i paramilitantnih crkvenih grupa, kazao je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

Eraković je istakao da ono što se desilo u Nikšiću prije dva mora biti veliko upozorenje po Crnu Goru, ali i region.

“Događanja u Nikšiću do kraja su ogolila spregu djelova države i paravjerskih militantnih grupa, na koje upozoravamo već dugo, a najglasnije od septembarskih dešavanja na Cetinju. Riječ je o grupama čija ideologija, ciljevi i način funkcionisanja i finansiranje neodoljivo podsjećaju na ratne devedesete, a direktno su povezani sa centrima koji su kreirali i ukrajinsku krizu”, kazao je Eraković.

On je kazao da umjesto borbe protiv “ekstremizma koji ugrožava ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore, dio vlasti u Crnoj Gori već dugo iz straha ili interesa koketira sa tim grupama”.

Upozorava i domaću i međunarodnu javnost i Crnu Goru da je prijetnja po Crnu Goru i region realna.

“Crna Gora sada ima problem samo sa jednim paravjerskim nacionalizmom, i na tu prijetnju moramo odgvoriti adekvatno. Pozivamo međunarodne partnere sa obje strane Atlantika da ozbilno analiziraju problem i uključe se u njegovo rješavanje”, poručuje Eraković.

Incident u Nikšiću je, dodaje Eraković, samo probni balon za buduće događaje.

“Ovo je samo probni balon za neke buduće događe koje nećemo dozvoliti da se dešavaju u gradu i državi”, rekao je Eraković.

Članica Predsjedništva DPS-a Aleksandra Vuković je istakla da se policija 13. jula “pognula glavu i dozvolila joj da dođe do građana i građanki koji su slaviki veliki praznik”.

Vlada, dodaje, nema podršku DPS-a jer je evropski san Crne Gore podredila snu ”srpskog sveta”.

“Pokazala je da ne haje za državni nego za interes crkve Srbije. Nema podršku ni zbog onoga što se desilo u Nikšiću kada je poslata jasna poruka da je za Crnogorce u svakom trenutku spreman suzavac i da će biti saćerani u neki državni ćošak, da će se nad njima primjenjivati belvederska praksa. Nije smanjila nacionalnu i vjersku netrepjeljivost”, navela je Vuković.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.