Evropski tim za Nikšić: Ne možemo pružati ruku onome koji je ispružio srednji prst državi Crnoj Gori

Evropski tim za Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 18.09.2023. u 09:04
Nikšić, koji je oslobađan i oslobođen u septembru, danas živi tragediju novog doba u čijim okvirama njime rukovode sljedbenici onih nad kojima su antifašisti trijumfovali te daleke 1944. godine, saopšteno je iz Evropskog tima za Nikšić.

“Taj je Nikšić danas okovan neznanjem, neprofesionalizmom i nepotizmom, moralnim i kulturnim posrnućem, sve dubljom društvenom krizom i jazom među građanima, vješto plasiranim obmanama i dovođenjem u zablude o nekakvim vanserijskim rezultatima, nevidljivim golim okom”, navode iz Kluba odbornika.

Kako kažu, ni nakon dvije i po godine od preuzimanja vlasti, Nikšićanke i Nikšićani gotovo da ne svjedočiše ispunjenju nijednog pompeznog predizbornog obećanja, ali zato su, dodaju, bili u prilici da vide postavljanje kamena temeljca za projekte koji dalje od toga nijesu odmakli.

“Zar godina nije dovoljna da se završi rekonstrukcija Široke ulice ili Ulice Živka Nikolića n’o će mještani i ove jeseni i zime, kao i prethodnih, do kućnih pragova morati da gaze u gumenim čizmama? Zar su gotovo tri godine malo da se finalizuju radovi na skoro do kraja dovedenim projektima za vrijeme prethodne vlasti poput Gradskog stadiona i Dvorca kralja Nikole?
Podsjetimo se i drugih raznih i praznih obećanja poput izgradnje Reciklažnog centra, podvožnjaka pod Trebjesom i fabrike na Grahovu, rekonstrukcije Ulice Janka Vukotića, lokalnog puta Rubeža – Miolje Polje – Morakovo, Bulevara 13. jul, Školske ulice, raskrsnice kod OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, Trebješke, uređenja korita rijeka Gračanice i Bistrice, kvarta iza Integralovog naselja, vodovoda Ivanje, Krstac, poboljšanja vodosnadbijevanja u MZ Župa, itd”, ističe se u saopštenju.

Jedno je, kažu, jasno – tri godine su bile i više nego dovoljne za uspješno sprovođenje partijskog zapošljavanja u lokalnoj samoupravi i lokalnim preduzećima.

“Pa ne iznenađuje ni to što su danas u EPCG diplome iz kumstva, prijateljstva i dobrih porodičnih odnosa za posao u nekadašnjem privrednom gigantu vrednije od fakultetskih.
Dalje, mandat koji uveliko teče nije bio dovoljan za realizaciju prethodno pobrojanih infrastrukturnih projekata, ali jeste za osnivanje neprofitabilne Solar gradnje, zarad buđenja lažne nade partijskim uhljebima, koja predstavlja neviđeni teret Elektoprivredi, koja je zahvaljujući nedomaćinskom i neznavenom upravljanju srozana na najniže grane. Da igranja sa ljudskim sudbinama im nijesu strana, pokazuje i slučaj Željezare za koju se već danas traže novi investitori, a jedino što je ova fabrika proizvela jeste afera “bankovna kartica u kockarnici”, pa i Fabrike čuvene ruske votke, iz koje se zaposleni iz dana u dan otpuštaju”, dodaju iz Evropskog tima za Nikšić.

Od grada najvećih kulturnih poslenika i umjetnika, Nikšić je, kažu, pretvoren u grad u kojem je pravi kulturni dogođaj pojava pjevačkog talenta Miljanića na sceni Nikšićkog pozorišta, a praznik za uši skaradni tekstovi Beogradskog sindikata.

“Od grada koji je uvijek njegovao pisanu riječ, Nikšić je postao grad cenzure i zabrane promocije književnih djela. Od grada antifašista, Nikšić je danas grad negiranja genocida i grad u kojem njegovo rukovodstvo prisustvuje parastosu ratnom zločincu.
Čistog Nikšića se danas samo sjećamo, dok se gradom šire neprijatni mirisi, divlje deponije niču na svakom koraku, traju obračuni sa ekološkim aktivistima, a Komunalno preduzeće, koje bi trebalo da grad čuva od zaraze, zagađuje sredinu i za svoj nerad plaća novčane kazne”, dodaju.

Možda noću od mrklog mraka, kako ističu, uprkos sijalicama, koje lokalna vlast plaća preko 800 eura po komadu novcem građanki i građana, ne vidimo obećanu novu zgradu Filološkog fakulteta i Omladinskog centra, ali zato ne možemo da, navode, ne primijetimo čopore pasa lutalica koji ugrožavaju bezbjednost nikšićke djece.

“I mada se aktuelni tunel, simbol vremena s kojim se Nikšić i Crna Gora suočavaju, ne nalazi u Nikšiću, Nikšić se nalazi u tunelu.
U ovakvom Nikšiću, Klub odbornika Evropskog tima za Nikšić neće prisustvovati svečanoj sjednici povodom Dana oslobođenja grada, jer na ulazu ne možemo pružati ruku onome koji je državi Crnoj Gori ispružio srednji prst, kao i onima što poslušnički slijepo stoje uz njega, ali ćemo se, kao i svakog prethodnog 18. septembra, pokloniti sjenima slobodara koji su Nikšić oslobodili od ideoloških prethodnika ovih od kojih ga danas moramo osloboditi”, zaključili su oni.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. odlican tekst odusevljen sam posto sam niksicanin
   recite mi sta vi uradiste u nk za 25 god vlasti
   da tada je sve cvjetalo svi smo radili otvorile se fabrike niko nije htio iz niksica da ode
   gospodo draga da imate imalo obraza prema svom gradu pokrili bi se i nebi izlazili iz kreveta od sramote
   nego kao sto smo i znali nemate pa komentarisite jedino vam je to i ostalo
   samo sto su dom revolucije preuredili i zeljezaru vratili dosta su uradili dok ste vi krcmili i stanove kupovali za rate od 50 evra

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić zakazana je u srijedu, 11. oktobra u zgradi Opštine, sa početkom u 10 časova.
  U Nikšiću je danas formiran Ženski odbornički klub, čiji je cilj afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije.