Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Glasa skoro 88 odsto građana, mehanizma kontrole nema

izbori
onogost.me arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.02.2023. u 19:50
Iako godinama svjedočimo o padu nataliteta u biračkom spisku, sve je više građana sa pravom glasa. Na predstojećim predsjedničkim izborima skoro 88 odsto građana su birači, što je znatno više od evropskog prosjeka. I upravo ta nesrazmjera između broja birača i ukupnog broja stanovnika najbolje pokazuje kakav nam je birački spisak.

“Sigurno nekih 60 do 80 hiljada crnogorskih državljana, koji u suštini nemaju pravo, zakonski osnov da se nalaze u biračkom spisku. I to je činjenica zašto birački spisak nije ažuran i nije tačan”, kaže za TVCG Bojan Bugarin, ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata.

Među njima najviše je onih koji su se odselili iz Crne Gore, ali to nikada nijesu prijavili ili su u međuvremenu dobili državljanstvo druge države.

“Mi nemamo ni mehanizme kontrole da provjerimo koliko državljana Crne Gore istovremeno ima državljanstvo druge države i da li je to u skladu sa zakonom ili ne. Osim ovog problema mi imamo i problem, naime zakon o prebivalištu omogućava građanima koji trajno napuste zemlju da zadrže prebivalište odnosno ih ne obavezuje da to prebivalište odjave”, kaže Biljana Papović (CDT).

A, problem biračkog spiska ali i reforma cjelokupnog izbornog zakonodavstva u posljednjih 30 godina godina međunarodna su obaveza Crne Gore kao i prioritet svake vlasti ali samo na papiru.

Sem ambicioznih naziva skupštinskih odbora, od privremnog do odbora za sveobuhvatnu reformu, nijesmo odmakli ni korak.

Oni koji su učestvovali u tom poslu sa pozicija vlasti ili opozicije za krah izborne reforme optužuju jedni druge.

“U jednom momentu je opozicija bojkotovala nismo bez njih htjeli da radmo na tome jer se taj krovni zakon donosi dvotrećinskom većinom i nema deblokirajućeg mehanizma, znači treba nam dogovor”, ističe Branka Bošnjak (PzP).

“Sve što su oni optuživali prethodnu vlast oni sada rade sve isto ili još gore. Napad je najbolja odbrana od sada što sada radite jako loše. Ovdje je problem u neradu, lošoj namjeri i vrlo lošeg dijaloga”, ocjenjuje Draginja Vuksanović-Stanković (SDP).

A, dijalog je moguć samo ako ima političke volje.

“Ako su političari spremni da daju političku podršku i da daju finansisjku podršku ja vjerujem za mandatjedne vlade za četiri godine kvalitenog, temeljnog i iscrpnog rada siguran samda birački spisak može da bude dosta tačan i ažurniji u odnosu na današnji dan”, ističe Bugarin.

“Ovo je mala zemlja što bise uz uvezivanje registara i provjeru svih građana moglo uraditi u kratkomroku. Međutim, mi ni s jedne adrese nismo vidjeli političku volju”, dodaje Papović.

A, teško i da ćemo je vidjeti uskoro, s obzirom na aktuelnu političku situaciju.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.