Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Godinu obilježila stabilna finansijska situacija, povećan broj radnih mjesta u Nikšiću”

URA
  • Autor onogost.me
  • 08.01.2024. u 08:30
Odbornica koalicije “Crno na bijelo” Anđela Mijanović kazala je da 2023. vidi kao godinu u kojoj su ostvareni značajni pomaci, kada se radi o lokalnoj upravi i njenim rezultatima.

Smatra da je urađeno dosta na povećanju radnih mjesta, rekonstrukciji zelenih površina, u oblasti zdravstva, ali da su pitanja koja treba rješavati rasvjeta, psi lutalice, Mislov do…

“Godinu za nama obilježila je stabilna finansijska situacija, kao i niz infrastrukturnih projekata koji su završeni ili započeti, a posebno raduje činjenica da je povećan broj radnih mjesta u Nikšiću”, kazala je odbornica koalicije “Crno na bijelo”.

Željezara je, kaže, konačno vraćena u državne ruke, i iako je tokom ove godine suočena s očekivano velikim izazovima, uspješno je, ocjenjuje Mijanović, sačuvala radna mjesta. Očekuje da će Željezara postati ključna tačka u ekonomiji, ne samo u Nikšiću, već i u cijeloj Crnoj Gori.

“Nešto što je svakako obilježilo ovu godinu i ujedinilo odbornike SO jeste inicijativa da Nikšić dobije status grada. Ova inicijativa nije samo formalnost već ključna potreba za ovaj grad. Benefiti koje bi status grada podrazumijevao su brojni. Ovim bi se otvorili novi izvori finansiranja, posebno kroz povećanje udjela prihoda od države”, kazala je Mijanović.

Kada je u pitanju povećanje radnih mjesta, pominje otvaranje fabrike kompanije Noblewood Adriatic Beluga, što je, kaže, jedan od 10 najpoznatijih brendova votke na svijetu sa godišnjim obrtom oko 1.500.000.000 eura.

Mijanović se osvrnula i na ostvareno u oblasti unapređenja zdravstvene zaštite. Ističe da je Nikšić dobio savremenu mikrobiološku laboratoriju u Brezoviku, rekonstruisana je i ambulanta dr Niko Miljanić na Velimlju. Posebno je raduje činjenica da će projekat adaptacije Dječijeg dispanzera biti dio kapitalnog Budžeta za 2024. godinu.

“Izuzetno značajan dokument, lokalni akcioni plan biodiverziteta, radi se po prvi put za Opštinu Nikšić i to za petogodišnji period 2024-2029. Taj važan dokument će pokazati stanje biljnog i životinjskog svijeta u Nikšiću. Na njegovoj izradi rade tri člana opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i najeminentniji stručnjaci iz oblasti proučavanja i zaštite životne sredine u CG. Na ovom strateškom dokumentu intenzivno radimo i on će biti završen u prvoj polovini 2024. Takođe, već smo pokrenuli izradu studija za zaštitu 3 područja u opštini Nikšić, a to su Vidov potok u Gornjem polju, Zabran Kralja Nikole u Župi i još jedno područje oko kojeg ćemo se uskoro usaglasiti”, kazala je Mijanović.

Ističe da sufinansiranje adaptacije krovova i fasada za 2024. godinu iznosi 150 hiljada eura što, prema njenim riječima, predstavlja povećanje od 50 hiljada eura, kao i za hitne radove u iznosu od 20 hiljada eura što je duplo više nego u prethodnoj godini. U ovoj godini je, napominje, dodijeljeno oko 82 hiljade eura za fasade i krovove za 13 zgrada, i hitni radovi za 11 zgrada u iznosu 11 hiljada eura, po hiljadu eura za svaku zgradu.

“Dodala bih da je započet projekat izgradnje nove vatrogasne stanice, kao i nove zgrade Filološkog Fakulteta, a uveliko su u toku radovi na novoj zgradi TV NK. U Nikšiću su u prethodnoj 2023. godini izgrađeni novi parkovi i rekonstruisani stari kako bi se unaprijedila javna infrastruktura i zajednici pružio prostor za rekreaciju i druženje, gdje posebno ističem urađeno za najmlađe to jest, rekonstrukciju igrališta za djecu. Uređene površine su: Park Krupac, igralište ispod Trebjese, dva igrališta u Staroj Varoši (željezarske zgrade i Meander ), igralište ispred zgrade Desetke u MZ Grudska Mahala, igralište u Ozrinićima i igralište u gradskom parku”, navela je Mijanović.

Priznaje i da su se usredsrijedili i na ona pitanja koja su se mogla bolje i kvalitetnije riješiti, jedno od njih je pitanje rasvjete.

“Svjedoci da kvalitet osvjetljenja i dalje nije na očekivanom nivou. Insistirali smo da se smjesta reaguje, pa proizvođač postavljenog osvjetljenja trenutno radi na otklanjanju uočenih nedostataka”,  navodi ona.

Kaže i da im sugrađani skreću pažnju na problem pasa lutalica u gradu.

“Urgiramo da se rješavanje ovog problema ubrza i raspisan je tender za azil za pse u Studenačkim glavicama, tako da ćemo uskoro imati rezultate i na ovom polju”, kazala je Mijanović.

Pominje i naslijeđeni problem deponije Mislov do. I tu su, ističe, naišli na brojne probleme i opstrukcije.

“Ali predano radimo i na rješavanju ovog pitanja”, istakla je Mijanović.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i prethodna ministarka Ana Novaković Đurović, kako kaže, obezbijedili su potrebna sredstva, tender je raspisan i početak radova na sanaciji je planiran za početak godine.

“Ne bježimo ni od spornih pitanja i prepoznajemo gdje se moglo više, tako da sam sasvim sigurna da će kvalitet života Nikšićanki i Nikšićana biti na značajno većem nivou”, poručila je ona.

Očekivanja od 2024. su, kaže, velika, ali moraju se truditi da budu i realna.

“Želimo da nastavimo dosadašnju dobru saradnju na lokalnom nivou, i sa partnerima iz lokalne uprave, i sa lokalnim instutucijama, i sa nevladinim organizacijama, tačnije sa svima koji mogu i hoće da daju doprinos razvoju našeg grada. Želimo da kao GP URA nastavimo da doprinosimo kvalitetnim predlozima, ali i preko naših stručnih kadrova. Zna se šta su prioriteti nas kao građanske partije – razvoj Nikšića kao građanske, evropske i ekološke zajednice. Svi projekti koje sam pomenula – bilo da su u fazi predloga, izrade projekta ili realizacije – korak su bliže ostvarenju zajedničkih ciljeva, a GP URA će kao i do sada imati konkretne ideje i predloge koje ćemo pokušati da realizujemo kroz organe lokalne uprave”, kazala je odbornica Mijanović.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    10

    1. Ma, sve procvjeta! U gradu mrkli mrak, nema rasvjete, a o zagadjenom vazduhu i da ne pricamo! O kojim crnim radnim mjestima govorite? Onim u Solarima, Zeljezari ili Noblewoodu?

    2. A zašto ne pričaš o otkazima iz Solar gradnje ,170 momaka koji su časno i pošteno obavljali svoj posao

    3. zivis li ti u niksic djevojko…a smece,lutalice,saobracajna nekultura…u moj kvart ne moze ostati sijalica po ulaza od lopova…a dilera I kamatasa svaki ulaz po dva ima

    4. Gospođice Anđela,

      Ovo je samo spisak lijepih želja. Sve je ovo magla radota. Okanite se ćorava posla u koji ni vi ne vjrujete. Sama tvoja izjava da imate projekte, ideje i da ćete da ih POKUŠATE implementirati, već govori o krahu istih.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci