Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Golubović: Zašto sredstva građana od samodoprinosa nijesu utrošena u završetak Doma revolucije?

dr_svetozar_golubovic_0
Socijalisti Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 07.02.2021. u 13:36

Dom revolucije u Nikšiću, čija je izgradnja počela skoro prije pola vijeka, ni dan danas nije u potpunosti završen, a dugo vremena je predstavljao svojevrsnu „crnu rupu“ u strogom centru grada, kazao je predsjednik nikšićkih Socijalista Svetozar Golubović.

On je naveo da su Nikšićani, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, putem samodoprinosa izdvajali značajna sredstva za izgradnju Doma revolucije, čiji je kamen temeljac postavljen 1972. godine.

“Bilo je to vrijeme procvata nikšićke privrede, vrijeme kada je Nikšić bio drugi po veličini industrijski centar u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji, što će reći i da su ogromna sredstva izdvojena za gradnju Doma revolucije. Koliki je iznos tih sredstava, građani Nikšića nikada nijesu saznali, a pogotovo koliki je njihov lični ulog bio”, rekao je Golubović.

On ukazuje da Dom revolucije ni dan danas nije u potpunosti završen, uprkos brojnim najavama DPS funkcionera.

“Tako je 2012. godine tadašnji ministar kulture Branislav Mićunović, u predizbornoj kampanji, najavio višemilionska ulaganja u završetak nikšićkog „Skadra na Bojani“, ali od toga nije bilo ništa. Sve je, kao po običaju, ostalo na predizbornim obećanjima u partijske svrhe, čime su obmanjeni i podržavaoci takve politike, čiji će se kraj pokazati na lokalnim izborima 14. marta”, istakao je Golubović.

Njegova partija, kako dodaje, zalagaće se da toj problematici posveti dužna pažnja.

“Postavljamo i pitanja koja tište građane, a to su zašto sredstva građana izdvajana samodoprinosom nijesu namjenski utrošena u završetak gradnje Doma revolucije u vrijeme trodecenijske vladavine DPS-a i kada će odgovorni snositi posledice. Zašto su vlast DPS-a i njen bivši gradonačelnik odstupili od projekta završetka gradnje Doma revolucije, čiji su autori bili eminentni slovenački i svjetski projektanti u oblasti arhitekture? Zašto su DPS vlast i njen bivši gradonačelnik odustali od projektnih rješenja nagrađenih na konkursu od prije nekoliko godina, koji je vlast sama organizovala i za to utrošila značajna sredstva iz lokalnog budžeta”, pitao je Golubović.

On navodi da građane interesuje i zašto se sa ekspertskih arhitektonskih rješenja prešlo na biznis plan lokalne uprave i njenog bivšeg gradonačelnika. Golubović ukazuje da su, na skoro polovini prostora namijenjenog izgradnji Doma revolucije, izgrađeni fitnes centar, tržni centar i parking prostor.

“Za tako nešto lokalna vlast nije imala saglasnost uglednih arhitekata, projektanata Doma revolucije, ali ni građana Nikšića, pogotovo onih koji su godinama izdvajali sredstva putem  samodoprinosa za izgradnju Doma revolucije. Zato će pravi odgovor na ova pitanja dati građani Nikšića na lokalnim izborima 14. marta kada će aktuelnu nedomaćinsku vlast poslati u zasluženu političku prošlost. Za pesimiste i one koji kažu ćuti, može i gore, Socijalisti Nikšića imaju jasan odgovor – mijenjaj, može i bolje”, zaključio je Golubović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura