Goranović: Državna administracija usporava razvoj preduzetništva

e368a345-8b59-49a6-b80b-1fb2cde2c777
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 02.08.2016. u 15:01

Državna administracija nije efikasan servis privrede i o tome najbolje govore autoritarni obrasci ponašanja državne administarcije kojima se stvaraju barijere za ostvarivanje slobode preduzetništva, smatraju iz Opštinskog odbora Demokrata Nikšić.

“Da bi se to promijenilo i olakšalo osnivanje i funkcionisanje domaćih preduzeća, neophodno je da državni organi budu sve manje autoritativini, a sve više kooperativni sa privredom u ostvarivanju slobode preduzetništva. Ako bi se ustanovila edukativna i savjetodavna funkcija državnih organa, prije svega poreskih, inspekcijskih, komunalnih, i povezala sa uvođenjem reda u poslovanje, država i privreda će biti legitimni partneri i planeri privrednog razvoja“, objašnjava se u saopštenju koje potpisuje Mitar Goranović, potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić i član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Kako on dodaje u osnovi ovog pristupa je pružanje savjetodavnih usluga o tome kako da privrednici stvore uslove za pravilno i zakonito poslovanje u sve složenijem pravnom, privrednom i tehnološkom okruženju.

„Nakon otpočinjanja biznisa, državni organi bi sprovodili preventivne kontrole kojima u fokusu nije kažnjavanje, već provjera ispunjenosti uslova za regularno poslovanje i ukazivanje na nepravilnosti. To bi stvorilo višestruke koristi, kako privredi, tako i državnim organima“, navodi on i dodaje da posebno zabrinjava činjenica da je Zakon o poreskom savjetovanju mrtvo slovo na papiru u bukvalnom smislu tih riječi.

 “Vrijeme je da se nakon političkih promjena na jesen, pristupi reformi i preobražaju odnosa između državnih organa i privrede kako bi se olakšalo osnivanje i funkcionisanje preduzeća i time povećao broj privrednih subjekata i pojačala lojalna konkurencija, a u interesu blagostanja društva”, zaključuje Goranović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje sjutra, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od ranog jutra biće na terenu.