Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

GP URA: Nezakonit ugovor sa stanarima izbjegličkih zgrada u Humcima

rade
GP URA
  • Autor onogost.me
  • 22.03.2016. u 14:23

Građanski pokret URA poručio je da ima argumente kojima će osporiti zakonitost ugovora po kome stanari izbjegličkih zgrada u naselju Humci1 moraju plaćati mjesečni zakup u iznosu od sedam eura, a koji važi pet godina, uz mogućnost produženja.

Funkcioner GP URA Rade Milošević rekao je da je tim povodom razgovarao sa stanarima pometutih zgrada i od njih dobio na uvid rješenja iz 1994. godine kada su zgrade useljene.

”Imamo uvid u ugovore koje im je ponudila Opština Nikšić, ali nemamo, nažalost, uvid u ugovor između Opštine i donatora. Obratili smo se lokalnoj upravi u skladu sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama da nam dostave ugovor, dobili smo odgovor da oni ugovore nemaju”, rekao je Milošević i dodao da će se GP URA truditi da organizuje sastanak sa predstavnicima počasnog Konzualata Švajcarske sa ciljem da stupe u kontakt sa donatorom sredstava kojima su izgrađene zgrade prije 22 godine, švajcarskom humanitarnom organizacijom SDR.

On je napomenuo i da će kontaktirati predstavnike UNHCR-a s obzirom da najveći broj stanara ima status izbjeglica.

”Ugovor nije u skladu sa postojećim zakonom o socijalnom staranju. Rješenje iz 1994. jasno predviđa da se odredbe ugovora koje su dobili, ne mogu mijenjati bez saglasnosti sve tri strane, donatora, Opštine i Komeserijata za izbjeglice iz Podgorice, što ovdje nije slučaj. Ponudili su nova rješenja i ona nijesu u skladu sa važećim Zakonom o socijalnom stanovanju. Tražili smo i posjednovni list jer imamo informaciju da zgrade nijesu legalizovane, da nijesu upisane u katastar. Dobili smo list nepokretnosti, a ispostavilo se da je dostavljeno za druge četiri zgrade, ne te“, rekao je između ostalog Milošević.

Jedan od stanara Veso Milić, koji nije potpisao ugovor, kaže da stanove moraju napustiti posle pet godina, ne smiju se zapsoliti, kao ni njihova djeca, niti imati druge nepokretnosti.

„Pokušali smo oformiti Skupštinu stanara da bi nastupili zajedno, ali rekli su nam da to nije moguće jer nije definisano pitanje vlasništva. U pitanju su četiri zgrade i 64 porodice, oko 300 stanara. 

Njegov komšija Rajko Mijatović rekao je da nijesu sigurni šta ih čeka nakon pet godina.

„Ja nijesam znao šta potpisujem. Nijesmo sigurni u tim stanovima, rješenja su unijela nemir među porodicama, unijeli su strah , a i mi smo građani Nikšića. Ja sam ratni invalid i tako sam dobio stan. Nije u pitanju kirija, već to što smo 1994. dobili ugovore na trajni smještaj, ali su oni to osporili“, zaključuje on. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.