Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

GP URA: Zahtijevamo izbor regularnih Savjeta mjesnih zajednica

vura
  • Autor onogost.me
  • 27.01.2016. u 15:27

„Da rukovodstvo Opštine Nikšić najmanje misli o razvoju grada govori i podatak da je u svim mjesnim zajednicama istekao mandat izabranim Savjetima. U prilog ovome govori i činjenica da je Planom rada Skupštine Opštine Nikšić predviđeno da se o ovom pitanju raspravlja tek krajem 2016 godine“, stoji u saopštenju GP URA Nikšić.

Navodi se u saopštenju da je očigledno da rukovodstvu Opštine Nikšić odgovara ovakvo stanje u mjesnim zajednicama, jer su i po planiranom Budžetu za 2016.godinu samo neznatna sredstva izdvojena za razvoj mjesnih zajednica. Na ovakav način ni jedna mjesna zajednica ne rešava svoje prioritete.

Treba samo, objašnjavaju, pomenuti jasan primjer koji jasno odslikava loš odnos rukovodećih ljudi Opštine prema mjesnim zajednicama.

„Tako mjesna zajednica Župa nikšićka je jedna od najvećih mjesnih zajednica koja je dala ogroman doprinos u razvoju ne samo Nikšića nego i države Crne Gore . Sa prirodnim bogastvima koje posjeduje u uređenim državama bila bi razvijena u rangu nekog grada. Danas je mjesna zajednica Župa nikšićka jedna od najnerazvijenijih u Opštini Nikšić“, stoji u saopštenju.

GP URA u svom ekonomskom programu, navodi se, imaće prioritet ravnomjernog razvoja mjesnih zajednica sa posebnim akcentom na razvoj ruralnog područja. Stoga GP URA zahtijeva od rukovodstva Opštine Nikšić da odmah organizuje izbor regularnih Savjeta mjesnih zajednica i na taj način se uspostavi bliža veza između Opštine i mjesnih zajednica. Svako prolongiranje ovih izbora dovešće do nagomilavanja problema u svim mjesnim zajednicama.

„GP URA je stava da u svim Savjetima moraju biti legalno i legitimno izabrani pojedinci koji će svojim angažmanom doprinijeti boljim uslovima svih stanovnika mjesne zajednice u kojoj su delegirani. Ako se rukovodstvo Opštine Nikšić odluči da i dalje odlaže izbor Savjeta mjesnih zajednica, GP URA će pokrenuti kampanju kako bi se, na osnovu sadašnjih Statuta i Pravilnika o izboru Savjeta mjesnih zajednica, u svim mjesnim zajednicama organizovali zborovi i izabrali regularni Savjeti mjesnih zajednica. GP URA će insitirati da svi predsjednici Savjeta imaju novčanu naknadu za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti što bi bio jedan vid stimulacije koja bi doprinijela punom učešću u radu Opštine Nikšić“, zaključuje se u saopštenju. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.