Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović: Zašto sad izbori, kad imamo sjajne rezultate u Nikšiću

vesko_1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 25.07.2016. u 05:53

Na sve uzavrelijoj predizbornoj političkoj sceni Crne Gore čuju se i predlozi da se u oktobru održe i prijevremeni lokalni izbori u Nikšiću. Uz tu priču, kao po pravilu, javljaju se razni kritičari nikšićke uprave, a ne zaostaju ni NVO, posebno ova što žali za lipama. 

To je bio povod da direktno kod prvog čovjeka Nikšića, gospodina Veselina Grbovića, Dnevne novine provjere koliko osnova imaju ove kritike, koje posljednjih dana čitamo i slušamo u medijima.

DN: Ima li, zaista, nekog razloga da se održe prijevremeni izbori u Nikšiću?

GRBOVIĆ: Ne vidim zaista nijedan ozbiljan razlog da prije vremena održavamo izbore u Nikšiću. Do kraja mandata ima još punih devet mjeseci i očekujemo da se redovni lokalni izbori održe u aprilu naredne godine.Nema razloga za prijevremene izbore posebno zato što su rezultati koje je do sada napravila ova lokalna vlast zaista sjajni.

DN: Kako onda odgovarate na optužbe da je Nikšić pod Vašim rukovodstvom postao prezadužena opština?

GRBOVIĆ: Upravo na tom planu ova lokalna vlast je napravila najviše. Ne bih htio sam da se hvalim, ali je javnosti već dobro poznato, da smo, bez obzira na ogromna dugovanja koja smo zatekli na početku mandata, sada sposobni da redovno izvršavamo sve naše mjesečne obaveze. Isplaćujemo redovno plate, budžet je stabilan, imamo sredstava za tekuće obaveze koje uredno izvršavamo, a istovremeno se trudimo da dio sredstava, ne u onoj mjeri koliko bismo željeli, odvajamo i za kapitalne investicije. Izvršili smo reprogram poreskih obaveza i uredno po tom reprogramu plaćamo anuitete, izvršili smo i refinansiranje komercijalnih kredita koji su sada manji od pet miliona, tako da je sada naša obaveza po tom osnovu oko 100.000 eura mjesečno. Mislim da je sve to ogroman uspjeh na planu finansijske konsolidacije opštinske kase.

DN: Je li u međuvremenu preostalo novca i za neke važnije projekte?

GRBOVIĆ: Odakle da počnem?

DN: Recimo, od putne infrastrukture…

GRBOVIĆ: U ove tri godine uspjeli smo da, prije svega, završimo obilaznicu oko Nikšića. To je bila investicija od desetak miliona eura. Završili smo i treće trake u Kusidama, prema Vilusima, u dužini od 5,5 kilometara. Ove godine završeno je i proširenje puta kod Trubjele u dužiini od 2,5 kilometra u saradnji sa Direkcijom javnih radova. Nadam se da ćemo u naredna dva, tri mjeseca uspjeti da završimo i rekonstrukciju puta od Petrovića do Vraćenovića, prema Bileći.

DN: A šta je sa gradskim saobraćajnicama?

GRBOVIĆ: Završena je dionica Bulevara 13. jul, u Kličevu, prema Carevom mostu. Nakon tendera, očekujemo da ovih dana počnemo sa rekonstrukcijom još 1,3 kilometra ka Carevom mostu i nadam se da ćemo sljedeće godine završiti kompletan bulevar. Uređena je Trebješka ulica. To je praktično mini-obilaznica oko Trebjese prema Željezari, čime se teretni saobraćaj izmješta iz centra grada. Završili smo i rekonstrukciju nekoliko ulica u samom centru grada. Asfaltirana je i Ulica Vuka Karadžića, prema Željezari, Ulicu Ivana Milutinovića, ulicu prema Duklu, pored katoličke crkve, sanirana je Ulica Nika Miljanića, ulica prema stadionu, Njegoševa ulica… Grad nam sada, po ocjeni mnogih naših građana, sasvim pristojno izgleda.

DN: Koje biste još važnije investicije izdvojili?

GRBOVIĆ: Mi smo ove godine završili kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, a vrijednost te investicije je 16,5 miliona eura. Završili smo rekonstrrukciju nikšićnog bazena. Dio sredstava je obezbijedila Opština, a preostali dio smo obezbijedili donacijama firmi, uglavnom iz Nikšića, u saradnji sa Vaterpolo savezom i Elektroprivredom koja nam je značajno pomogla u realizaciji tog projekta. Kad se sve sabere, za relativno mala sredstva napravljena je sjajna priča u Nikšiću kad je bazen u pitanju. Takođe smo završili i investiciju na nikšićkom aerodromu.

DN: Za šta se zapravo priprema nikšićki aerodrom?

GRBOVIĆ: U ovom momentu radimo na obezbjeđivanju potrebne dokumentacije, sertifikata i ostalih licenci kako bismo nikšićki aerodrom pustil u komercijalnu upotrebu. Imamo partnere iz inostranstva koji su spremni da uđu u privatno-javno partnerstvo, finansiraju gradnju terminalske zgrade, a kasnije i svjetlosnu signalizaciju za noćno letjenje. Aerodrom je predviđen za ATR avione, jer naš partner ima takve avione i spreman je da ovdje dovozi turiste iz inostranstva. Nikšić bi tako postao destinacija koja bi bila tranzitna za primorje i sjever, ali i za korišćenje nikšićkih turističkih potencijala.

DN: Kad pominjete turizam, uskoro će i Lejk fest sa mnogo posjetilaca…

GRBOVIĆ: U Nikšiću imamo nekoliko festivala. Svakako tu moram izdvoijiti Lejk fest. Ove godine on će trajati četiri dana, a najave su da ćemo imati oko 80.000 posjetilaca. Ponosni smo na Lejk fest i ono što rade njegovi organizatori, iako sada nijesmo u prilici da im značajnije pomognemo. Imamo i Bedem fest, manifestaciju koja u tri dana privuče i do 20.000 ljubitelja tog tipa muzike. Imamo i pozorišni festival koji smo obnovili nakon desetak godina prekida. Oživjeli smo i nikšićke književne susrete. Imamo i Gitar fest koji okuplja izuzetno kvalitetne muzičare. Eto, Nikšić je danas postao vrlo privlačna međunarodna destinacija kad su u pitanju ovi sadržaji.

DN: Nijeste zapostavili ni ostale oblasti života…

GRBOVIĆ: Naprotiv, ali trebalo bi mnogo više prostora da sve pobrojimo. Evo, samo ukratko, da podsjetim da smo završili zgradu Nikšićkog pozorišta i ono sada radi punom parom, završavamo projekat T ehnopolisa, podigli smo zgradu za raseljena lica sa 62 stana, zgradu za penzionere sa 75 stanova, desetak stanova za Rome… Planiramo gradnju i doma za stare. Gradićemo još jednu sportsku dvoranu, jer je ova postala pretijesna za sve naše sportiste i sportske klubove, na koje sam, inače, ponosan. Na Vučju, pravimo vještačku akumulaciju za proizvodnju vještačkog snijega. Sad se krenulo u revitalizaciju Hotela „Onogošt”, a posebno me raduje što je oživjela ta čuvena „nikšićka terasa” koja je sada puna cio dan. I to je dobar znak da se život u Nikšić vraća punim jedrima.

DN: Jedna od primjedbi vaših oponenata je što Nikšić više nije industrijski centar kakav je nekad bio. Kako na to odgovarate?

GRBOVIĆ: Pa nije baš sve tako crno. Pivara radi izvanredno, Mesna industrija Goranović takođe. Tu su i pekara Uniprom, pa Nikšićki mlin koji sjajno radi, čak su otvorili i fabriku stočne hrane u Danilovgradu… Ali, činjenica je da su potencijali Nikšića daleko veći. Iako to nije u direktnoj nadležnosti lokalne uprave, ja sam, kao čovjek koji je najveći dio svog radnog vijeka proveo u privredi, baš u nikšićkim preduzećima, vrlo zainteresovan da stvorimo uslove i pomognemo u pokretanju proizvodnje i oživljavanju privrede u Nikšiću. Raduju me zato ovih dana najave o pokretanju proizvodnje u Metalcu, kao i eksploatacije boksita u jami Biočki stan.

DN: Vi ste nekad bili direktor u Boksitima…

GRBOVIĆ: Da, a i tada smo imali problema sa Biočkim stanom. Gospodin Pejović je sada našao partnere za izvoz boksita. Mislim da je dobro krenuo i nadam se da će nastaviti tako. Već su stigli u Nikšić partneri iz Poljske, u hotelu je smješteno tridesetak njihovih inžinjera, koji planiraju da pokrenu proizvodnju u jami Biočki stan. Najave su da bi se to moglo desiti u septembru.

DN: Šta je sa ostalim preduzećima?

GRBOVIĆ: Očekujem da i Željezara krene u još neke nove investicije. Posebno bih volio da ponovo puste bluming, što bi obezbijedilo dodatnih sto hiljada tona više proizvedenog čelika, dodatno zapošljavanje novih radnika i bolji profit vlasnicima. Završen je tender, kupljena je mljekara NIKA i očekujem da za nekoliko mjeseci i ona krene da radi. Javorak je u jednom dijelu počeo već da radi. U planu je da se uskoro pusti u pogon i Monteživ, prerada i proizvodnja pilećeg mesa, sa novim holandskim partnerom. Otvara se i mogućnost i još jednog pogona drvoprerade u Autobazi, što bi nova radna mjesta. Imali smo već kontakte i očekujem u septembru partnere iz Kine da nastavimo razgovore o mogućnostima investiranja kineskih kompanija u nikšićku privredu.

DN: A kakve efekte očekujete od vjetroelektrane na Krnovu?

GRBOVIĆ: Na Krnovu je u toku jedna od najvećih investicija u Crnoj Gori gradnja vjetroelektrane. Čitav projekat će koštati oko 120 miliona eura, a moguće je da sve bude završeno do kraja ove godine. Već se, međutim, pojavljuje i novi zainteresovani investitor, koji je spreman da finansiranje podizanje drugog parka vjetrenjača na potezu prema Vučju. Mi pripremamo potrebnu prostorno-urbanističku dokumentaciju i za taj projekat. Za opštinu je važno što će prihodovati značajna sredstva od poreza na nepokretnosti. Imaćemo solidan godišnji prihod od tih vjetroelektran

Ne brinite za lipe, imaćemo najljepši trg

DN: Počeli ste uređenje gradskog trga, neki aktivisti NVO sektora su se pobunili, jer siječete lipe. Vaš komentar?

GRBOVIĆ: Pojavile su se neke nevladine organizacije, protestujući zbog sječe lipa. Ta stabla su „pregrađivala” trg i njih u projektu nema. Istim projektom je, međutim, predviđeno na trgu čak i više stabala, ali drugačije raspoređenih. Dio drveća koje se, po projektu, uklanja sa trga, presađeno je u gradski park, naš rasadnik, i ono će moći da se premjesti na neku drugu lokaciju. I sve tri lipe su sačuvane.

DN: O kakvom projektu je riječ?

GRBOVIĆ: Projekat je urađen još 2001. godine, a u žiriju za izbor ovog rješenja, pored ostalih, bili su i sadašnji predsjednik države Filip Vujanović, kao i mitropolit Amfilohije Radović. Eto, poslije 15 godina krenuli smo sa realizacijom. Od tog projekta do sada je postavljen samo spomenik kralju Nikoli, a mi smo sada obezbijedili sredstva za kompletnu njegovu realizaciju.

DN: Kako će to na kraju izgledati?

GRBOVIĆ: Oko središnjeg dijela i ulice koje više neće biti, jer trg će biti popločan kao jedna cjelina, posadiće se novo drveće, ali tako da više neće smetati korišćenju trga u cjelini za organizaciju kulturnih i javnih događaja. Biće to već izrasla stabla, koja će biti visoka čak i do devet metara. Taj dio projekta hortikulture su radil stručnjaci i mislim da će sve izgledati mnogo ljepše, biće to pravi gradski trg, sa svim funkcijama koje treba da ima. Mislim da će to biti pravo ogledalo, najljepši dio Nikšića.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.