Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grgur: Nezaposlenost mladih jedan od osnovnih problema Nikšića

jovana_grgur1
Demokratska Crna Gora
  • Autor onogost.me
  • 18.05.2016. u 10:57

Članica Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Jovana Grgur kazala je da je nezaposlenost mladih jedan od osnovnih problema opštine Nikšić, a rješavanje tog problema je ključni zadatak u sprovođenju javne politike Demokrata Nikšića. 

Ona je navela u saopštenju da je smanjenje zaposlenosti i otežano zapošljavanje mladih, posljedica presipanja društvenih resursa iz državnog sektora u ruke tajkuna i privilegovanih preduzeća. 

”Vlast DPS-SDP je prepolovila broj zaposlenih u Nikšiću, sa 20 096 zaposlenih u 2003-oj godini, na 13 959 u 2013-oj godini. Nezaposlenost mladih u Nikšiću nije posljedica globalne finansijske krize, već lokalne privatizacione pohare”, kazala je Grgur.

Prema njenim riječima, pogubna privatizacija i privilegovanje preduzeća sa off-shore destinacija dovode do, kako je saopštila, rastuće nezaposlenosti mladih sa pogubnim socijalnim posljedicama, kao što je odlazak mladih iz Nikšića, osjećaj besperspektivnosti i pad nataliteta, zbog ekonomske nemogućnosti zasnivanja porodice.

”Mora se naglasiti ono što je očigledno, i o čemu javnost mora zauzeti stav, a to je da lokalna uprava na čelu sa DPS-om, uprkos napisanim strategijama i fingiranju reformskih poteza, nema nikakvu viziju o pravcima efikasne ekonomske politike na lokalnom nivou vlasti, niti o stambenoj politici, kojom bi se rješavali gorući problemi onih ljudi od kojih zavisi budućnost našeg grada”, istakla je ona.

Kako se dalje navodi, Demokrate su jedina partija koja konkretno ukazuje na potrebu reforme poreskog sistema kojom bi se iskorijenile mahinacije koje štete državi, i koja se zalaže za podsticanje domaće privrede, bez čega nema šanse da se poveća zaposlenost mladih.

Problem nezaposlenosti mladih se, dodaje Grgur, osim reforme obrazovnog sistema, ne može riješiti, dok se javni sektor ne istrgne iz ruku budžetskih parazita, i dok se ne omogući domaćoj privredi da živi bez političkog reketa.

”Mladim Nikšićanima ne trebaju privilegije već šanse da rade i ispolje svoju kreativnost. Mladim Nikšićanima ne treba povlašćen pristup društvenim resursima, nego jednakost uslova za sve, bez obzira na partijsku, ili bilo koju drugu pripadnost. Nikšiću je dosta izgubljenih generacija. Nikšiću su neophodne reforme, kojih neće biti sve dok javne politike ne budu vodili oni koji nijesu taoci interesnih skupina”, zaključila je članica Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, Jovana Grgur.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.