Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jakić: Država nema razloge da nam uvede prinudnu upravu

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 21.03.2024. u 20:03
Vlada je zaprijetila prinudnom upravom, a u opštini Šavnik kažu da su odradili sve što je do njih. Blokadu parlamenta koju su spremali opozicioni simpatizeri izbjegli su održavanjem dvije elektronske sjednice i tako riješili sporna pitanja strateškog plana i izbora nove opštinske izborne komisije.

Predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić kaže da su uradili sve, pa država nema više nijedan razlog da im uvede prinudnu upravu.

"Bez ako hoće do kraja da idu u pravno nasilje i političku otimčinu i po svaku cijenu uvedu prinudnu upravu", poručuje Jakić.

Ne misle tako u opozciji. Sporan je kažu strateški plan zbog čega će, kažu, Jakiću prinudna uprava brzih dana pokucati na vrata.

"Oni od države traže rok za produživanje, a ne strateški. Zamislite starteški plan razvoja opštine za 24 sata. Nijesu imali vremena, u opštini koja ima prezaposlenost da od 2017. godine donesu starteški plan, nego će sad da ga donesu za 24 sata", ukazuje Gavrilo Cerović iz koalicije Za budućnost Šavnika.

Jakić sada traži od nadležnih da se omogući nastavak izbora.

I opozcija bi na izbore ali tek kad se riješe, kako tvrde, sporni birači. No, imenovanje nove komisje u suštini ne mijenja stvari jer i u novom sastavu gotovo je izvjesno da neće postojati većina da se nastave izbori u Šavniku.

"Ukoliko država ne može da obezbijedi da se izbori održe na ta dva biračka mjesta, da se uđe u izbornu reformu đe će se to zakonom riještii i gdje niko više neće da ospori da se u Crnoj Gori, na bilo kojem mjestu može osporiti bilo koji izborni proces", pojasnio je on.

Cerović smatra da kada dođe prinudna uprava raspisuju se novi izbori i novi birački spisak.

"To je novi proces u kome će biti realni stanovnici koji stavrno žive, a ne raznorarazni, da ne pominjem više prezimena", zaključio je om.

Izbori u Šavniku su počeli 23. oktobra 2022. godine, a u devet navrata ponovljeni jer članovi biračkih odbora iz opozcije nijesu pojedinim glasačima omogućavali pravo glasa.

U međuvremenu, Državna izborna komisija donijela je 120 rješenja za ponavljanje izbora koje OIK nije mogao da sprovede.

Izvor: TVCG/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura
  Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja poslanika na posebnim sjednicama Skupštine posvećenim premijerskom satu 19. i 26. jula.