Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Koliko iznose dnevnice i kakve su privilegije poslanika

skupstina_crne_gore1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 16.01.2017. u 07:21

Visina dnevnica koje primaju poslanici u crnogorskom parlamentu zavisi od gradova iz kojih oni dolaze i kreću se od 11 do 100 eura.

Prema informacijama Pobjede, najnižu dnevnicu od 11 eura primaju poslanici koji žive u Podgorici, dok najvišu od oko 100 eura dobijaju oni koji dolaze iz najudaljenijih crnogorskih opština – Pljevalja, Žabljaka, Plava i Rožaja.

To faktički znači da poslanici iz udaljenih opština u ukupnom zbiru, ukoliko su učestala skupštinska zasijedanja, primaju znatno veću zaradu od prosječnih 1.883 eura koliko iznosi prosječna poslanička zarada.

Takođe, poslanici crnogorske Skupštine koji nemaju prebivalište u Podgorici i čija porodica ne živi u glavnom gradu, imaju pravo i na naknadu za odvojen život. Budžetom Skupštine za 2016. godinu za te namjene izdvojeno je 10.000 eura. Ta naknada podrazumijeva troškove noćenja, koje ostvaruju u punom iznosu cijene jednokrevetne sobe izuzev u hotelima ,,de luks“ kategorije, ili novčanu naknadu na mjesečnom nivou u iznosu od oko 330 eura, na ime zakupa stana u mjestu zasijedanja Skupštine i njenih radnih tijela.

Pravo na naknadu troškova noćenja poslanici koriste u zavisnosti od dinamike zasijedanja Skupštine i njenih radnih tijela. U periodu od oktobra 2015. do juna 2016. godine, prema informacijama Pobjede, to pravo koristilo je 11 poslanika. Takođe, pravo na novčanu naknadu na mjesečnom nivou za zakup stana, do 31. maja minule godine, koristila su dva poslanika.

Sa druge strane, Skupština poslanicima ne plaća učešće u radnim tijelima i odborima, iako je to bio slučaj u nekim ranijim skupštinskim sazivima. Šefovi poslaničkih klubova imaju, međutim, za 100 eura veću platu, a službenici ostvaruju pravo i na korišćenje službenih automobila kojima raspolaže crnogorski parlament. Za troškove goriva, budžetom parlamenta za 2016. godinu, predviđeno je ukupno 67.117 eura.

 

Izvor portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.