Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Koprivica: Nikšić bi trebalo da ima status grada, a ne opštine

4066a926-421d-4624-ad85-6e262ae156d8
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 07.07.2016. u 14:30

Skoro dva vijeka demokratski svijet zna da su lokalne institucije za slobodu ono što su škole za nauku, smatra Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore. 

Kako on navodi,  da bi se ostvario imperativ da vlast potiče od građana, da radi za potrebe građana i da je zavisna od građana, neophodno je da državno uređenje počiva na suštinskoj decentralizaciji.

“Demokrate smatraju da bi Nikšić trebalo da ima status grada, a ne opštine. Nov status trebalo bi sa sobom da povuče dodatne nadležnosti i dodatne izvore finansiranja. Nove funkcije bi trebalo definisati u pogledu podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Obogaćivanje sistema lokalne samouprave umjerenim elementima politipskog modela u skladu je sa činjenicom da je Nikšić u ekonomskom, geografskom i kulturnom smislu središte šireg područja naše države”, saopštio je Koprivica.

 On je dodao da status grada više odgovara renomeu Nikšića, njegovom populacionom, teritorijalnom, privrednom, kulturnom i istorijskom značaju.

“Statusno jačanje jedinice lokalne samouprave putem zakona u skladu je sa Ustavom Crne Gore, a i predstavlja prethodnu i bazičnu pretpostavku za ono što je, takođe, opredjeljenje Demokrata-da Župa u okviru grada Nikšića dobije status gradske opštine sa svojim organima, budžetom i garantovanim izvorima finasiranja. Ova opredjeljenja Demokrata su zapisana u Programu za Nikšić koji je Opštinskog odbora Demokrata Nikšić jednoglasno usvojio. Jedini smo politički subjekt koji pred građane izlazi sa kompletnim lokalnim izbornim programom” objasnio je on.

 Takođe je kazao da je statusno i institucionalno jačanje Nikšića kao grada neophodno da se ne bi smjenjivale faze nazatka i stagnacije u zajednici koja raspolaže visokim procentom mladog i radno sposobnog stanovništva,velikim ekonomskim resursima, izuzetnim hidropotencijalom četiri jezera, koja raspolaže sa više od 95 miliona tona ukupnih geoloških rezervi boksita, sa 5 miliona tona rezervi krečnjaka, kreča i mermera, sa 54 500 hektara ukupnih poljoprivrednih površina, sa 150 000 hektara površina šuma i šumskog zemljišta od čega više od 50% u državnom vlasništvu…

“Nikšiću su neophodne korjenite upravne, javno-finansijske, privredne i socijalne reforme kako bi bio napredan grad u pravnoj državi, a ne nerazvijena zajednica u besudnoj zemlji. Shodno tome, Demokrate će predano u javnim nastupima i terenskoj kampanji predstavljati originalna rješenja našeg lokalnog programa, kao što su uvođenje evropskog modela uprave, tehnike rada i metode upravljanja koje su zasnovane na konceptu „Novog javnog menadžmenta“, mehanizmi za maksimalnu upravnu i fiskalnu transparentnost, nezavisne institucije za zaštitu prava građana i javnog interesa(gradski ombudsman i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Nikšića), model objedinjenog nadzora i upravljanja preduzećima u vlasništvu grada, model integralnog upravljanja nekretninama u gradskom vlasništvu, razvoj alternativnih nefiskalnih instrumenata finasiranja javnih potreba, programsko budžetiranje, društveno odgovorni investitori, reafirmacija državne svojine, socijalna stanogradnja i socijalno preduzetništvo”, poručio je Koprivica.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci